2018

GOD JUL allesammans!

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om högtider och årstider och hur vi kan använda oss av detta för att rama in våra berättelser.

Såhär innan jul är det många böcker och filmer som utspelar sig under julen och det är inte så konstigt - vi gillar att läsa eller titta på filmer som utspelar sig under den årstid som det för närvarande är.

Det har förlagen tagit fasta på och ser därför till att planera sin utgivning så att sommarböckerna kommer ut under vår/sommar och vinterböckerna under höst/vinter.

Du som författare kan utnyttja årstiderna för att förstärka din berättelse och vi ger tips om hur du kan tänka för att dra maximal nytta av den årstid du valt.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

I mitt och Johannes Vivers 40:e avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar vi om det viktiga anslaget - alltså början på din bok. 

Anslaget är viktigt eftersom det är ditt kontrakt med läsaren om vad boken ska handla om och hur den är skriven. Med rätt anslag lockar du rätt läsare - det vill säga dem som vill ha just en sådan bok du har skrivit.

Vi tar även upp exempel från hur en rad bästsäljande böcker och klassiker börjar sina berättelser. Vi diskuterar första meningen i boken och hur författaren lyckas locka läsarna att fortsätta läsa efter första kapitlet. Det visar sig att i alla bestsellers lyckas författaren beröra mina känslor redan inom de första sidorna.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

I våra två senaste avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om huvudhandlingar, parallellhandlingar och bihandlingar. Det finns så mycket att säga om de här sakerna att vi delade upp avsnittet i två delar, del 1 och del 2.

I huvudhandlingar, parallellhandlingar och bihandlingar del 1 pratar vi om vad en handling är och hur du hittar din huvudhandling. Det är inte alltid självklart och riskerar ställa till problem som att din berättelse är ofokuserad, vilket är ett vanligt nybörjarmisstag. Vi diskuterar även varför det är bra att ha mer än bara en huvudhandling.

I huvudhandlingar, parallellhandlingar och bihandlingar del 2 berättar vi hur du kan undvika fällorna med parallell- och bihandlingar. Kan man kasta in en bihandling när som helst i en berättelse eller finns det tillfällen när det lämpar sig bättre eller sämre? Hur hittar du dina bihandlingar och mer därtill.

Härlig lyssning.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

I vårt senaste avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om pacing eller taktkänsla eller tempo som det kallas för på svenska. Det finns rätt lite skrivet om pacing, vilket är synd för rätt använt kan det lyfta dina berättelser. 

Pacing handlar om att du bör variera tempot i ditt manus så det ibland går fort och ibland går långsamt. Det ska finnas toppar och dalar, helt enkelt. Man kan även tala om känslomässig pacing vilket är när du får läsarnas känslor att variera.

Dessa två saker hänger samman.

  • När du vill att läsarna ska sitta som på nålar och bita sina naglar av spänning, då ökar dina läsares puls och de blir känslomässigt engagerade i berättelsen. Samtidigt skriver du boken på ett sådant sätt att lästempot ökar.
  • När du vill att läsarnas ska få en andhämtningspaus för att reflektera över vad som hänt och börja fundera på vad som komma ska så de bygger upp förväntningar och vill vända blad för att veta mer, då går pulsen ned hos läsarna. Samtidigt skriver du boken på ett sådant sätt att lästempot minskar.
En bra bok har en varierande pacing. Det finns en rad olika knep att ta till för att variera tempot och vi berättar i podden hur du tar reda på vilken pacing just din berättelse har, hur du gör rent praktiskt för att variera tempot och hur du kan jobba med snabbt respektive långsamt tempo för att bygga upp en varierande pacing som tilltalar läsarna.

Härlig lyssning.

Kram Pia

 
Läs hela inlägget »

I vår podd Skrivdrömmar fortsätter Johannes och jag diskussionen om den brittiska podden The bestseller experiment och ger våra åsikter på de råd som ges i den podden. 

I dagens avsnitt diskuterar vi författarskapet. Vi pratar om allt från författarröst och hur man hittar den, hur man förbereder sig för framgång, att älska skrivprocessen, att skriva i olika genrer, nybörjarmisstag, skrivandets ensamhet, introverta vs. extroverta författare, skrivandets jobbiga dualitet, det viktigaste hos en romanfigur, författares egon och vad man gör när man fastnar och inte kommer vidare i sin text.

Det är alltså ett smörgåsbord av råd och tankar.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Går det att skriva en bästsäljande bok på ett år?

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om The Bestseller Experiment - en brittisk podd där två killar antar utmaningen att skriva en bestseller - och ge ut den - på ett år.

Varje avsnitt av sin podd intervjuar de en rad intressanta personer och frågar dem om deras bästa råd för att skriva och ge ut en bestseller. 

Jag och Johannes Vivers hinner igenom de tre första avsnitten i podden och ger vår syn på deras råd.

Mycket nöje.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Har längden någon betydelse eller ska en berättelse ha den längd den behöver?

Jag har alltid trott på det sistnämnda, men den senaste tiden har jag lärt mig att längden HAR betydelse. I varje fall om du inte redan är en känd författare som säljer bra.

Skriver du en skönlitterär roman får den nämligen varken vara för lång eller för kort om du hoppas bli utgiven på de stora förlagen eller få en agentur som representerar dig utomlands.

Men vad är då en korrekt längd och hur gör du om din bok råkar vara för kort eller för lång? Det ska jag prata om i dag.
 

Läs hela inlägget »

Spänning är så mycket mer än fartfylda actionscener. Faktum är att alla böcker bör vara spännande (annars blir de hemskt tråkiga).

Men vad får oss att tycka att en bok är spännande och hur skriver man en bok som läsarna inte kan lägga ifrån sig? Ja, vad är det som får oss att vända blad?

I Skrivdrömmars 34:e avsnitt Hur skriver man spännande? går jag och Johannes Vivers igenom ett antal unkter och tips, som vid rätt hantering gör det närmast omöjligt för en läsare att inte gripas av stark spänning. 

Mycket nöje!

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

Eller som jag tyckte att poddavsnittet skulle heta: Har längden betydelse?

Men det namnet tyckte Johannes var utjatat så jag lät honom välja.

Till dig som ännu inte lyssnat på poddavsnittet så kan jag redan nu avslöja att längder har betydelse.

Om din bok är för lång eller för kort kan det påverka dina chanser att bli utgiven - det är faktiskt så illa. Men hur lång ska en bok vara?

I senaste avsnittet av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om längd. Hur lång är en novell? Hur lång bör en roman vara? Hur långt ska ett kapitel vara och måste alla kapitel vara lika långa? Finns det skillnader mellan olika genres och gäller samma regler för vuxenlitteratur som barn- och ungdomslitteratur? Och så den stora fråga: Vilken är världens längsta roman? Vet du?

Som vanligt får du en massa praktiska råd och knep om hur du skriver din bok så den blir utgivningsbar.

Härlig lyssning.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

Du har säkert hört talas om uttrycket Kill your darlings, men vad betyder det och varför ska man döda sina älsklingar? Borde man inte behålla de saker man älskar allra mest med sin bok?

I vårt trettioandra avsnitt av podden Skrivdrömmar diskuterar jag och Johannes Vivers just dessa saker. Skrivrådet har över hundra år på nacken och det är inte för inte som det fortfarande upprepas som ett mantra vi författare måste ta till oss. Men hur kommer det sig då att det faktiskt finns en hel del framgångsrika romaner där författaren inte alls verkar ha dödat några älsklingar och ändå rönt stora framgångar?

Kram Pia

Läs hela inlägget »
Bilden kommer från filmen Askungen Bilden kommer från filmen Askungen




Jag fick ett mejl från en tjej som ofta läser min blogg och hon skrev:

En av de saker som jag själv har mest besvär med, det är att skriva actionscener. Jag skulle ha stor användning för tips om hur man bär sig åt för att få det fartfyllt och andlöst spännande.

Actionscener är naturligtvis inte bara skottlossning och biljakt. Det kan lika gärna vara Askungen som hör klockan slå tolv, flyr och tappar skon när hon märker att prinsen jagar efter henne.


Ja, hur skriver man en scen så det blir andlöst spännande? Naturligtvis kan jag inte motstå lockelsen att svara på just denna fråga.

Många som tänker spänning ser framför sig coola actionscener som biljakter, båtar som sprängs i luften, storslagna krig, skottlossning och liknande scener som är fyllda med fart och fläkt.

Men spänning är betydligt mer än så.

Det jag tänker tala om idag handlar därför inte bara om typiska actionscener, utan lika mycket om Askungen som tappar sin sko för att prinsen jagar henne. 

Du kan nämligen hitta andlöst spännande scener i alla böcker utan att det är en typisk actionscen. Även om det inte är fartfyllt kan det vara andlöst spännande, som när du vet att mördaren lurar i mörkret och bokens huvudperson är på väg rätt in i fällan, eller när killen kastar sig in i taxin för att hinna ikapp sin älskade innan planet lyfter.

Men vad är då spänning och hur skapar du det i en scen? Det ska jag prata om idag.
 

Läs hela inlägget »
Akvarell av Pia Lerigon Akvarell av Pia Lerigon

Jag har i tidigare blogginlägg nosat lite på den inre resan. Idag tänkte jag ta med er ned på djupet, men eftersom det finns olika inre resor kommer vi bara gå in på den positiva inre resan som är den vanligaste.

För dig som inte hängt med i mina tidigare blogginlägg är den inre resan den personliga utveckling, en så kallad character arc eller karaktärsbåge, som dina huvudkaraktärer gör under berättelsens gång. Det är inte alla böcker som har en inre resa, men de flesta vinner på en inre resa eftersom det ger djup och lägger till ett lager till din berättelse.

Det finns som sagt olika inre resor: 

  • Den positiva inre resan handlar om att frigöra sig själv och slutar positivt för din huvudkarkatär.
  • Den raka inre resan handlar om att rädda andra. Din huvudkaraktär förändras inte själv men förändrar istället världen.
  • Den negativa inre resan berättar historien om en karaktär som slutar på ett värre ställe än hen startade och troligen drar andra människor med sig i fallet. 


Dessa resor kan i sin tur delas upp i ytterligare olika resor men enligt K.M. Weilands bok Creating Character Arcs, där jag hämtat det mesta av denna kunskap, är det fem som används; en positiv, en rak och tre negativa.

I teorin bör det finnas fler eftersom den inre resan i grova drag är uppbyggd enligt tesen att det finns tre delar. Varje del kan delas in i antingen lögn eller sanning och sanningen kan vara bra eller dålig. Det blir rätt många olika varianter när vi kastar om dessa alternativ, så många att jag inte tänker ta upp dem allesammans. K.M. Weiland hävdar att det finns fem olika inre resor och hon kallar dem:

  1. Positive Change Arc:  En positiv resa där huvudkaraktärern lever i lögnen, överkommer lögnen och inser att sanningen är fantastisk.
  2. Flat Change Arc: Den raka resan där huvudkaraktären lever i sanningen, får med sig andra i sanningen och sanningen är fantastisk.
  3. The Disillusionment Arc: En negativ resa där huvudkaraktären lever i lögnen, överkommer i lögnen och inser att sanningen är tragisk.
  4. The Fall Arc: En negativ resa där huvudkaraktären lever i lögnen, håller fast vid lögnen och tror ännu mer på lögnen.
  5. The Corruption Arc: En negativ resa där huvudkaraktären tror på sanningen, avvisar sanningen och omfamnar lögnen.

Själv har jag uppmärksammat att det förekommer fler sådana inre resor än dessa fem. Engelskaläraren John Keating i filmen Döda Poeters Sällskap följer en Flat Change Arc med ett tragiskt slut. Han lever i sanningen, får med sig andra i sanningen och upptäcker att sanningen inte alls är fantastisk utan tvärt om tragisk.

Personligen gillar jag en modell som funkar för allt - det blir så mycket enklare att lära sig modellen då. När man kan grundmodellen är det bara att variera vissa delar och skapa precis vilka berättelser man vill. Jag tror det borde gå även för den inre resan eftersom alla exempel ovan är olika variationer av lögn och sanning. 

I dagens blogginlägg kommer jag dock endast att gå in på den positiva inre resan. Den är som sagt den vanligaste och den resa jag själv använder mig av när jag skriver eftersom jag främst skriver romance och feel good där slutet naturligtvis måste vara lyckligt. 

Jag har därför testat K.M. Weilands tankar om den inre resan på mitt eget skrivande och det jag ska dela med mig av idag är alltså mina egna erfarenheter av den inre resa. För dig som vill fördjupa dig ytterligare kan jag varmt rekommendera K.M. Weilands bok Creating Character Arcs.

Kom ihåg att oavsett berättelsen huvudsakliga inre resa kan du ha bikaraktärer som följer en annan inre resa, varför du kan ha olika inre resor i samma berättelse. Men som sagt - i dag tittar vi främst på den positiva inre resan. Kan du den är det andra inte alls så komplicerat att klura ut.

Låt oss börja med några centrala begrepp:
 
Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om kritik. Detta fruktansvärda, underbara ord.

Hur ska man hantera positiv kritik och hur undviker man att ödeläggas av negativ sådan? Vi hjälper dig att förstå varför vi reagerar som vi gör och hur man kan tänka för att bli bättre på att ta kritik, oavsett vad den består i.

Vi utgår från Pias modell att det finns tre olika stadier de flesta av oss går igenom:

  1. Förnekelsefasen
  2. Hopplöshetsfasen
  3. Aha-fasen


Knepet är att så snabbt som möjligt ta sig till tredje fasen och hoppa över förnekelsen och den mycket jobbiga hopplöshetsfasen. Vi ger tips på hur man gör rent praktiskt och pratar om hur vi själva hanterar kritik.

Lyssna på vårt poddavsnitt här: Hur hanterar man kritik?

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »
Bilden ovan är bara till låns. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in den. Bilden ovan är bara till låns. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in den.

I dag skickade jag iväg manuset till min romantiska komedi Konsten att flirta som en gudinna till agenturen. Lena har bekräftat att mejlet kommit fram. Nu är det bara att vänta och hålla tummarna att agenturen älskar min berättelse och tror så mycket på mig som författare att de vill dela den här resan med mig.

Jag skriver agenturen, för jag har bara skickat manuset till Lena Stjernström på Grand Agency. Skälet till detta är flera: 

1) Agenturerna uppskattar om du skickar till en i taget och inte alla på en gång.

2) Jag fick fin kontakt med Lena när jag intervjuade henne för min och Johannes Vivers podd Skrivdrömmar.

3) Jag fick idén till min romantiska komedi när jag läste Henrik Fexeus böcker Alla får ligga och Konsten att läsa tankar och fick okej från Henrik att använda mig av hans böcker i min berättelse. Henrik har Grand Agency som sin agentur och jag tror det finns synergieffekter att vi har samma agentur.

Därför lovade jag Lena första tjing att läsa manuset. Nu sitter jag här och håller tummarna att hon ska gilla det.

För dig som undrar vad boken handlar om kommer här den tänkta baksidestexten, så som den ser ut just nu:

Emely Vinge Falk är antagligen Stockholms mest ofrivilliga singel. Hon har väldigt svårt att acceptera att hon är 34 år och frånskild. Bästa vännerna Tessie och Kråkan bestämmer sig för att hjälpa Emely på traven. De laddar ned dejting-appen Tinder på hennes telefon. Om hon inte gör som de säger publicerar de en hysteriskt rolig, men högst komprometterande, film om henne på YouTube.

Emely har inget annat val än att ge sig ut i dejtingträsket. Tessie och Kråkan inser snart att Emely troligtvis är sämst i världen på att flirta, hon är helt enkelt hopplöst omedveten om att killar tittar efter henne och vilka signaler hon själv sänder ut. Men skam den som ger sig. Tessie och Kråkan ger Emely stränga order om att läsa boken ”Alla får ligga” och göra exakt som där står. Men är det någon som missförstår råden i denna utomordentliga dejtingmanual är det förstås Emely.

Det gör inte saken bättre att Emely tampas med sina allt hetare, fullständigt förbjudna och totalt förvirrade känslor för den unga artisten Antonio och den äldre kollegan David. Mäklaren Mathias visar sig ha dolda sidor och Emelys ex-make Matte har helt klart något fuffens för sig. Och sedan var det ju alla dessa män på Tinder ...


Om du undrar över bilden ovan så är den bara till låns. Jag ramlade över den av en slump och blev förälskad i den för kvinnan ser precis ut som jag tänkt mig min huvudperson Emely när hon är ute och dansar hela natten i ett somrigt Stockholm iklädd sin nya röda klänning. Jag vet inte vem som tagit bilden eller i vilket syfte, men hoppas att den är till salu. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in bilden av fotografen.

Att jag skickade manuset just idag och inte förra veckan när jag var klar beror på att jag använder mig av "date selection", ett kinesiskt gammalt knep för att hitta rätt tidpunkt att göra viktiga saker. Idag fanns en bra tidpunkt för framgång, tiden var perfekt med dagen, tid och dag är dessutom positiva för just mig, dagen är dessutom "grasp" (fritt översatt - ta chansen och fånga tillfället) och har en ovanlig "heaven rare chi" som är extra gynnsamt. Därtill var det långhelg förra veckan och det är dumt att skicka in något när alla är på semester för då hamnar mitt mejl nederst i mejlboxen. Det sista har bara med sunt förnuft att göra :)

Håll tummarna nu för att agenturen gillar mitt manus och att den kommer ut i bokhandeln lagom till nästa sommar. 

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Under helgen var jag på Klimatriksdagen 2018 för att lära mig mer om klimat- och miljöfrågor och vad jag själv kan göra för att mina barn och barnbarn ska få växa upp på denna underbara planet. Ja, risken är rätt stor att stora delar av jorden om sisådär 30-50 år ligger under vatten om vi inte ändrar vårt sätt att leva idag. Men vad kan vi som enskilda individer göra?

Det visade sig finnas hopp om framtiden, vilket jag ska berätta mer om i ett annat blogginlägg om en kommande bok som heter Hoppet, men idag tänkte jag prata om boken Permakultur! Framtiden i din trädgård av Ylva, Johan och Siri Andersson som jag köpte under dessa dagar.

Jag har inte läst hela boken än, men jag har börjat och den är mycket intressant.

Permakutlur handlar om att skapa ett ekosystem i sin trädgård, sin blomkruka eller det landutrymme man nu har till sitt förfogande. Jag som har trädgård fann det otroligt spännande. Dels gillar jag det lite vildvuxna men tänk om det funkar och jag slipper rensa ogräs i framtiden, vilken lycka. Tydligen är det en del jobb i början att skapa sitt ekosystem men när det väl kommer igång sköter det sig själv, mer eller mindre i varje fall. 

Framför allt handlar permakultur om att leva i symbios med naturen, att inte ta ut mer än man ger tillbaka och att ens trädgård inte ska behöva tillförsel av näringsämnen utifrån och inte heller resultera i avfall. Man ska helt enkelt ta tillvara på allt i trädgården och låta det gå runt i ett evigt kretslopp.

När allt kommer omkring är det så vi måste leva om vi inte ska förstöra livsbetingelserna för såväl oss själva som personer och art, men även för alla andra däggdjur. Det är nämligen inte bara människan som riskerar att utplånas om sisådär 150 år om vi inte gör något idag utan alla däggdjur. 

Du kanske tänker att det är dumt att begränsa tänket till en trädgård och det håller jag med om. Det här är något vi måste genomföra på global basis, men varför inte börja med din trädgård? Det är trots allt så vi lär oss hur vi lever i symbios med ekosystemet och kretsloppet och det är en bra grogrund för att sprida kunskapen vidare.

Jag kan varmt rekommendera denna bok som är lättläst, kul och spännande, full med trevliga illustrationer och inga krav på att man måste göra allt på en gång.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om Aristoteles dramaturgi. Det sägs nämligen att han är den västerländska strukturens fader.

Men vad var det egentligen han sa?

Det visade sig vara ytterst intressant. Väldigt mycket som jag trodde var moderna påhitt tänkte Aristoteles redan för 2.300 år sedan. Och treaktsstrukturen, som sägs härstamma från honom, nämner han inte alls. I varje fall inte i den version av hans bok Om diktkonsten som jag eller Johannes har läst. Däremot sa han så mycket annat som väckte min nyfikenhet.

Följ med på detta mycket spännande jublieumsavsnitt av podden Skrivdrömmar.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

I dagens poddavsnitt pratar jag och Johannes Vivers om hur man skriver dialog. 

Som vanligt delar vi med oss av en rad praktiska tips. Jag tar mina tips som vanligt från alla böcker jag läst och Johannes googlar och hittar en massa nya vinklingar. 

Johannes berättar även om sitt manus Dagen F som han skickade till agenturerna i julas. Hur har det gått? 

Vi ber om ursäkt för att ljudet när Pia pratar ibland faller bort. Det har varit ovanligt stora tekniska problem med ljudkvaliteten i just det här avsntittet och stackars Johannes har slitit sitt hår. 

Kram Pia

Läs hela inlägget »
dikt av Sanna Ivarsson dikt av Sanna Ivarsson

Idag ska jag prata om att skriva poesi, dikter, lyrik eller vers som det också kallas. Många är kallade att skriva poem, endast ett fåtal uppmärksammas för sin diktkonst.

Sanna Ivarsson är poeten som imponerar - åtminstone på mig. 

Hennes dikter är korta och koncisa, men rymmer så mycket känslor att jag jag inte förvånas om hon en dag citeras lika flitigt som Karin Boye med sin dikt ja, visst gör det ont när knoppar brister.

Sanna Ivarssons poesi får mig att längta efter mer. Som tur var finns det en bok: Pieces of my heart som du kan köpa direkt av Sanna eller beställa via Internetbokhandeln.

Hur gör man då när man skriver poesi? Låt oss ställa frågan till Sanna.
 

Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om research.

Måste man göra research? Är det någon skillnad om man skriver en fackbok eller en skönlitterär bok och finns det några genrer som slipper göra research?

Vi pratar även om gräv där du står, vad vi lägger i begreppet och vad det har med research att göra.

Vi ger tips på hur man praktiskt går tillväga när man gör sin research och ger exempel från hur vi själva har gjort.

Dessutom redovisar vi resultatet av Pia och Johannes utekväll där Pia - i researchsyfte - skulle ragga på okända män.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Här kommer ett roligt och högst ovetenskapligt test som svarar på frågan om du är en outliner eller en organic writer, det vill säga om du skriver planerat eller organiskt eller om du hamnar någonstans mitt emellan dessa båda extremer. Dessutom får du tips på hur du kan avhjälpa de problem som brukar vara vanliga för respektive författartyp.

Jag har tagit fram testet helt själv, men utgått från de tankar som finns i Steven James bok Story trumps structure. Synpunkter på testet mottages gärna. Mycket nöje!
 


Nedan följer fem frågor. Svara så gott du kan. Räkna därefter ihop poängen för samtliga frågor och läs svaret som beskriver vilken typ av författare du är.

Läs hela inlägget »

I tisdags var det bokrelease på Norstedts för  Annika Estassys nya feelgood-roman Gröna fingrar sökes.

En natt för tre år sedan drömde Annika Estassy om en kvinna som sa: När ska du skriva min berättelse!

Det var upptakten till boken Gröna fingrar sökes som handlar om vänskapen mellan en ung och en gammal kvinna som har många olikheter men också en hel del gemensamt.

Det är så roligt att få höra författaren berätta om sin bok för det gör mig alltid så sugen på att läsa mer. Det här låter som en underbar bok och omslaget är dessutom väldigt mysigt.

Bokreleasen som sådan var fantastisk. Det bjöds på otroligt goda snittar och fruktspett. Mums. Dessutom träffade jag både författarvänner och stiftade nya bekantskaper.

Stort grattis Annika.

Kram Pia

PS! Vill du se bilder från leasen så klicka på läs hela inlägget :)

Läs hela inlägget »

Ljudboksgalan var i måndags. Jag är så sent ute om att skriva om den och alla har säkert redan hört vilka som vann i de olika kategorierna. Därför tänker jag ge min högst personliga vinklig på ljudboksgalan så att alla ni som inte var där får veta EXAKT hur det går till på en gala ;)

(För er som inte vet så är ljudboksgalan en gala som Storytel anordnar för att hylla ljudböckerna och priser går till författare och uppläsare samt i några kategorier till.)

För att få gå på ljudboksgalan är man tvungen att bli inbjuden. Jag fick frågan om jag ville komma. Vilken ära.

Det var min nära vän Frida Arwen Rosesund från Mörkersdottirs förlag som hade en biljett över och undrade om jag ville följa med. 

Så vad gör man då på en ljudboksgala? 
 

Läs hela inlägget »

Hur skriver man humor?

H-U-M-O-R

I dagens poddavsnitt pratar jag och Johannes Vivers om den svåra konsten att skriva humoristiskt och få andra att skratta åt samma sak som du själv gör. Humor är svårt, för vi har alla olika preferenser på vad som är kul och det är ännu svårare att få ned det i skrift.

Själv har jag varit på Halmstadrevyn och träffat gamla spexvänner från min tid i spexet på Högskolan i Halmstad. Jag pratade med manusförattare, skådespelare och regissör om hur man skriver humor.
 


Det finns mycket att lära genom att titta på spex, revyer, farser, stand up comedy, sitcom, humorserier och komedier. För att inte tala om att läsa böcker av författare som du tycker skriver roligt.

Johannes har som vanligt letat på nätet och hittat många bra tips om hur man skriver humoristiskt. Eftersom vi båda skriver böcker där vi hoppas att våra läsare ska få sig ett gott skratt (eller åtminstone dra på smilbenen) så delar vi även med oss av några exempel från det vi själva skrivit.

Dagens poddavsnitt hittar du här: Hur skriver man humor?

Hoppas du får dig ett skratt.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

Hur sjutton ska jag börja mitt manus?

Den frågan har du säkert ställt dig många gånger och det är inte konstigt för det är viktigt att början blir bra så du lockar såväl förlagen som läsarna. Det finns enormt många krav på en bra början. Inte nog med det - du måste dessutom välja helt rätt öppningsscen, den som är den perfekta för just din berättelse.

Som tur var har jag ett fantastiskt knep som hjälper dig att hitta den perfekta början på din bok. 

I dagens poddavsnitt av Skrivdrömmar kommer jag och Johannes Vivers att diskutera det här knepet och hur du gör för att hitta den perfekta början på din bok.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Varför har en skrivarpodd ett avsnitt om kroppsspråk? Vad har kroppsspråk med skrivandet att göra?

Allt, säger jag. Kroppsspråket är vår tysta kommunikation, den vi gör utan ord. Men bara för att den saknar ord, betyder det inte att vi kan utesluta kroppsspråket när vi skriver skönlitterära romaner.

Om vi utesluter mimik och kroppsspråk kan läsarna bara utgå från karaktärernas dialog och orden som sägs där är bara en liten del av allt som berättas. Hur det sägs är precis lika viktigt för förståelsen av budskapet.

Om du hoppar över kroppsspråket finns det en stor risk att dina läsare missuppfattar eller inte förstår sig på dina karaktärer. 

Därför är kroppsspråket viktigt.

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om vikten av att ta med kroppsspråket när du skriver. Vi ger tips om hur du kan lära dig mer om kroppsspråk, vilka böcker du kan läsa och bra övningar du kan göra. Vi diskuterar hur kroppsspråket kan variera mellan olika länder och Johannes ger en del roliga exempel från Frankrike. Vi avslöjar hur du kan se på en person om hen tänker tillbaka på en verklig händelse eller en fabulerad händelse och mycket, mycket mer.

Dessutom utmanar Johannes mig om att göra en högst spektakulär research gällande det här med kroppsspråk.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Jag kan fortfarande inte fatta det, men jag är numera EXPERT.

I alla fall om man får tro Kerstin Önnebo som har podden Skrivarpodden - Sveriges bästa skrivpodd enligt en tävling på årets bokmässa.

Min och Johannes podd Skrivdrömmar fick ett hedersomnämnande i samma tävling, men blev som sagt slagna av Skrivarpodden med sina över hundra avsnitt. Det förstår vi så väl.

Det var för övrigt under årets bokmässa som jag träffade Kerstin för första gången. Hon har lyssnat på min och Johannes podd och gillar det vi gör. Därför frågade hon om jag ville bli en av hennes experter.

Nu utalar jag mig då och då på Kerstin Önnebos FB-sida Skrivarpoddens grupp som en av gruppens experter. Det känns jättestort. 

Kul initiativ från Kerstin och roligt att vi kan samarbeta.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »
Copyright: Pia Lerigon Copyright: Pia Lerigon






Dagens blogginlägg är en önskeblogg. Flera läsare har nämligen hört av sig och önskat att jag skriver ned de råd Johannes och jag ger i Skrivdrömmars poddavsnitt om följebrev.

Inför poddavsnittet intervjuade jag en rad förläggare om vad de vill ha ut av ett följebrev. Jag pratade med:

  • Torsten Larsson, förläggare på Safaro förlag. Torsten lämnade tyvärr jordelivet kort efter min intervju. Anders Nyman skrev några minnevärda ord om Torsten i Boktugg den 21 juli 2017. Torsten var en välkänd egenutgivare som i många år kämpade för att höja statusen på egenutgivna böcker i Sverige. På sitt förlag Safari gav han främst ut barnböcker, men även antologier och läromedel. Han lämnade oss alldeles för tidigt och det är med tårar i ögonen jag skriver dessa rader.
  • Ewa Åkerlind, förläggare på Ordberoende förlag. Ewa ger ut skönlitteratur, biografier, facklitteratur och novellsamlingar. Den gemensamma nämnaren är böcker som berör. Idagsläget är ett 20-tal författare utgivna på Ordberoende förlag, förutom alla dem som varit med i någon av förlagets novellsamlingar. 
  • Malin K Eriksson, förläggare på Bankeryd Bok & Kultur. Malin är egenutgivare och ger bara ut sina egna böcker. Efter att jag gjorde intervjun med Malin har hon lagt förlaget vilande. Det intressanta med Malins förlag är att hon trots detta får in massvis av manus från hoppfulla författare. 
  • Hans-Olov Öberg, förläggare Southside Stories som tidigare gick under namnet Kalla Kulor förlag. Förlaget ger ut deckare, thrillers, popkultur och samhällsdebattböcker. I dagsläget har de ett 30-tal utgivna författare. Hans Olov berättade att förlaget får in ca 500 manus om året från hoppfulla författare som skickar in på vinst och förlust.
  • Helena Jansson Icardo, redaktör på HarperCollins Nordic. HarperCollins är ett av världens största bokförlag med en bred utgivning inom skönlitteratur, barnböcker, kokböcker, hälsa och biografier. Dotterbolaget HarperCollins Nordic ger ut över 1.100 titlar per år på svenska, norska, danska och finska. 
  • Sahar Tarakemeh, redaktionskoordinator på Bonnier Carlsen barn- och ungdomsboksförlag. Bonnier Carlsen fick sitt namn 1993 vid en sammanslagning av dåvarande Bonniers Juniorförlag och Carlsen if, men Bonniers har gett ut böcker för barn och unga ända sedan slutet av 1800-talet. Idag ger förlaget ut omkring 120 nya titlar per år. 

Här kommer sammanställningen av dessa personers råd om hur du skriver det perfekta följebrevet.
 
Läs hela inlägget »

GOTT NYTT ÅR!

Igår på nyårsafton 2017 släppte Johannes och jag vårt 24:e avsnitt i podden Skrivdrömmar.

Dagen till ära pratar vi om litterära agenturer och agenter och du kommer få veta allt som du någonsin har velat veta om agenternas spännande värld.

Inför podden intervjuade vi sex litterära agenter och två författare, där den ena författaren har en svensk agentur och den andra författaren har en utländsk agentur.

Vi diskuterar saker som:

  • Skillnaden mellan att ha en förlagsagentur och en fristående agentur.
  • Hur får man en litterär agent?
  • När kan man få det?
  • Är agenturerna intresserade av aspirerande författare?
  • Vad tar de betalt? 
  • Vad är vanligaste felet författare gör när de skickar in sina manus till agenturerna?
En av agenturerna som nämns flera gånger i avsnittet heter naturligtvis Nordin Agency och inte Nordic Agency. Jag ber om ursäkt för denna miss. Jag vet mycket väl vad de heter och förstår inte hur jag kunde säga fel. 


Stort tack till alla som hjälpte till och gjorde det här avsnittet möjligt:

  • Lena Stjernström, Grand Agency.
  • Christine Edhäll, Ahlander Agency.
  • Maria Enberg, Enberg Agency.
  • Anna Frankl, Nordin Agency.
  • Tor Jonasson, Salomonsson Agency
  • Marthina Elmqvist, Ophelia Publishing
  • Mariette Lindstein, författare till Dimön-trilogin
  • Sara Lövestam, författare till ett flertal böcker och vinnare av Bok-SM
  • Även tack till Johanna Kinch på Hedlund Agency som skulle ha varit med i podden, men som blev tvungen att resa till USA i ett jobbuppdrag.


Kram Pia

Läs hela inlägget »

Nyheter!

There are no entries for this period.

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter