2019 > 03

Går det att förutspå vilken bok som blir nästa stora bestseller? Den frågan brottas jag med just nu.

Många hävdar: Nej!

Som analytiker ger jag mig inte så lätt. Vi människor försöker förutspå det mesta och vi lyckas med varierande framgång.

Meteorologerna har inte alltid rätt om vädret men de blir allt bättre och om vi inte trodde på deras spådomar skulle vi inte lägga så mycket energi på att studera väderleksrapporterna.

Naturligtvis spelar det stor roll om de försöker spå morgondagens väder eller vädret om ett halvår. Vi är rätt övertygade om att de har rätt om vädret senare under dagen. Att en meteorolog redan nu i mars lyckas pricka in att vädet på midsommarafton blir strålande skulle få de flesta av oss att tvivlande skaka på huvudet, men samtidigt hoppfullt hålla tummarna.

Ju längre fram i tiden vi försöker sia, desto svårare blir det att pricka rätt - helt enkelt för att de olika alternativ som kan hända ökar exponentiellt ju längre tiden går. Om vi i dag har 2 möjliga alternativ, så har vi imorgon 4 möjliga alternativ, dagen efter det 16 möjliga alternativ och så vidare. Vår gissning om vilket alternativ som är det rätta blir alltså sämre ju längre framåt i tiden vi försöker spå.

Vad gäller då för böcker? Går det på förhand att pricka in vad som blir framtidens bestseller? Det ska jag prata om i detta blogginlägg.
 

Läs hela inlägget »

Det är få som har möjligheten att skriva på heltid. De flesta av oss gör det på sin fritid. Vi sitter helger, kvällar och nätter och kämpar med våra berättelser, eller så går vi upp tidigt på morgonen för att hinna skriva innan vi åker till jobbet. Många har hittat sätt att skriva under resan till jobbet - det har aldrig jag kunnat göra eftersom jag är så åksjuk. Tänka ut nästa kapitel kan jag dock göra på bussen. 

Oavsett när vi väljer att skriva måste vi försaka något. 

Min svärmor tyckte jag var hemskt osocial när jag hellre satt och skrev på min bok än umgicks med makens alla släktingar och det ligger naturligtvis något i det. Samtidigt var det ju inte mig de kom för att träffa - det har jag svårt att tro, ingift som jag är. Jag tryckte upp tio exemplar av boken och gav den ena till min svärmor när hon fyllde år och numera får jag skriva hur mycket jag vill. 

TV:n är en klassiker. Hur många här hinner titta på tv? Jag gör det sällan, men veckans höjdpunkt är just nu The Curse of Oak Island på History Channel. Det är typ så mycket tv som jag hinner titta på. 

En annan sak jag försakar är städningen. Ja, ni hörde rätt - detta lördagsnöje som jag ägnade mig åt år ut och år in har jag nu släppt nästan helt. Jag bestämde mig för att bli den som "hjälper till" hemma, för det hör man ju hela tiden - att det är viktigt att ALLA hjälper till.

Så numera städar ingen. 

Det verkar dock inte gå någon nöd på familjen. Min make tycker jag är mycket trevligare nu för jag gnäller ju inte längre på att han inte städar.

Min dotters klasskamrater älskar att vara hemma hos oss och svaret fick jag i höstas när en nioårig flicka utbrast (till min dotter, jag råkade bara befinna mig i närheten):

Jag älskar att vara hemma hos dig. Din mamma lagar alltid så god mat (färdiglagade pannkakor som man värmer i mikron - ännu en sådan där förenkling av tillvaron som gör att jag hinner skriva mer), man får alltid glass efter maten och det är alltid stökigt här.

Katterna däremot har svårt att få plats på skrivbordet och roar sig med att putta ned alla papper på golvet.

Så i dag bjuder jag på en bild från familjens arbetsrum ... Alltid kan jag väl inspirerara någon.
 

Kram Pia
Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes om hur du gör för att få din text mer lättläst. Avsnittet heter Hur skriver man enkelt eller mer lättläst?

Varför ska man skriva enkelt?

  • Om du skriver fackböcker är skälet att du vill nå ut med ditt budskap.
  • Skriver du skönlitterärt är skälet att du vill nå ut med din berättelse. 

Då vill du inte att ditt språk står i vägen för läsupplevelsen, varför ett enkelt och lättläst språk är att föredra.

Vi ger 16 konkreta tips på hur du gör din text mer lättläst. Dessa tips hämtar våra tips från skrivarhandböckerna:


Kram Pia

Läs hela inlägget »

Att forska om vad som gör en bok till en mega-bestseller är extremt spännande.

Med mega-bestsellser menar jag en bok som sålt i mångmiljonupplagor över världen, där boken toppat bäst-säljarlistorna i inte bara ett land utan i många länder och som utmynnat i filmer, fan-clubbar och kanske till och med prylar. Det är böcker som gör avtryck i samhället.

Här hittar vi böcker som Harry Potter, Twilight, Fifty shades of Grey, Da Vinci-koden, Hungerspelen och många fler.

Jag har hittills identifierat tre saker som måste vara uppfyllda för att en bok ska bli en mega-bestseller:

  1. Hur boken är skriven
  2. Hur boken presenteras
  3. Hur boken mottas
Det räcker inte med en eller två av dessa utan alla tre måste vara uppfyllda för att boken ska bli en formidabel succé. Låt mig berätta mer.
 
Läs hela inlägget »

I senaste poddavsnittet pratar jag och Johannes Vivers om uttrycken ton, röst och stil eller tone, voice och style som det kallas på engelska.

Det är inga lätta begrepp att definiera för det verkar som varje hemsida, varje person har sin egen defintion på begreppen.

Vi valde dock att beskriva orden såhär:
 

Läs hela inlägget »

Nyheter!

There are no entries for this period.

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter