2019 > 05

Nu äntlligen är den här!

Johanne Vivers debutroman Dagen F

I går var det releasefest på en restaurang i Stockholm och jag lyckades naturligtvis knipa ett ex som nu ligger signerad och fin på mitt skrivbord.

Ni som följer vår podd vet om att det varit en del strul med böckerna - de "försvann". Det visade sig att Förlagssystem bytt IT-system och inte hunnit få in böckerna i systemet så de var i själva verket aldrig försvunna. Skönt det. Däremot kan det fortfarande vara vissa problem att köpa boken i nätbokhandeln, men håll utkik - den bör dyka upp vilken dag som helst.
 

Läs hela inlägget »

I april skrev en person i FaceBook-gruppen Författare på FB skrev att han läst en fantastisk bok: Allt jag fått lära mig av Tara Westover. Och omedelbart kände jag:

Den där boken kommer att bli en bestseller!

Jag håller på med min egen studie av bästsäljande böcker och har läst flera forskningsrapporter och studerat en mängd megabästsäljande böcker för att se vad de har gemensamt. Jag hade ännu inte läst Allt jag fått lära mig av Tara Westover - ändå kände jag starkt att boken skulle bli en bestseller.

Varför?

Jo, en megabestseller är en bok som säljer i mångmiljonupplagor världen över, som svävar upp på topplistorna från en dag till en annan och tar läsarna med storm. Det är en bok som de flesta hört talas om och som får så stor inverkan att de på ett eller annat sätt påverkar samhället. 

För att en bok ska lyckas bli en sådan mega bestseller krävs att ett antal faktorer är uppfyllda.

  • För det första måste boken vara välskriven, tilltala läsarna och få dem att vända blad. Jag förstod av den här killens upprymda beskrivning av boken att den uppfyllde detta kriterium.
  • För det andra måste boken ligga rätt i tiden.  Jag läste baksidestexten och boken är en självbiografi om att växa upp i en familj som förbereder sig för domedagen och prepperskulturen har vuxit sig allt starkare de senaste åren. Alltså låg den rätt i tiden.
  • För det tredje måste boken snappas upp av de stora förlagen med muskler att marknadsföra den på rätt sätt. I sitt hemland USA är boken utgiven av Random House Publishing Group som är ett världens största förlag och boken hade redan seglat upp på bästsäljarlistorna i USA och sålts till 26 ländar, varav ett var Sverige. Här ges boken ut av Natur & Kultur som är ett de stora förlagen i Sverige. 
  • För det fjärde måste boken bli en snackis. Kort efter att jag uppmärksammat boken var det flera kända författare som började twittra om att de läst boken.
De fyra viktiga faktorerna för en mega-bestesller är därmed uppfyllda och jag beställde boken från nätbokhandeln, mycket spänd på vad det var jag skulle få läsa.

Och WOW! säger jag bara. Vilken bok.
 
Läs hela inlägget »

Nyheter!

There are no entries for this period.

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter