Gästbloggerska: Terese Marvelin

Idag är en speciell dag för idag har jag min första gästbloggerska på min blogg: Tessie Marvelin som debuterade tidigare i år med sin kärleksroman "Lugn allt är i sin ordning" som jag var med och testläste.

Här nedan berättar Tessie om sin skrivarresa och ger tips till er andra som skriver.Tessies gästblogg:

När jag började skriva min bok kände jag inga andra som skriver. Jag googlade mycket, om allt, när jag skrev. Det finns många regler som folk tycker att man ska följa när man skriver. Åt helvete med dom tycker jag. Jag anser att om du ska försöka bli världskänd eller rik på ditt skrivande så kanske du ska följa regler, eller hitta något helt unikt. Men om du som jag, skriver för att det är något som du älskar och tycker är superkul så ska inga regler och pekpinnar förstöra det roliga för dig. Så, släng regelboken och ha kul - oavsett vad du gör.

Reglerna är till för att hjälpa dig göra det bästa av ditt verk, men det finns annat som också är till för att göra det bästa av ditt verk. Eller rättare sagt, det finns andra som är till för att göra det bästa av ditt verk.

Den första kategorin är dina nära och kära, OM du har några som du tror kan hjälpa dig i din närhet. Kanske en mormor som läser väldigt mycket och kan tänka sig att komma med åsiker eller en syster som pluggar juridik och kan hjälpa dig med faktan kring mordet du skriver om.
Dina närmsta bör göra detta gratis,kanske kan du bjuda på en middag eller en fika som tack för hjälpen.

Nästa kategori är testläsare. Dessa är självklart svåra att få tag på om man som jag, inte känner några som är lika intresserade av att skriva som du. Men som testläsare kan man självklart använda folk som bara tycker om att läsa. En testläsare är helt enkelt till för att läsa ditt manus och komma med synpunkter. Om allt. Och speciellt om sådant som du tycker att du haft problem med.

I mitt fall var det en av mina karaktärer, en man som jag ville att läsaren skulle bli kär i. Under mitt googlande hittade jag en skrivarsida med ett forum vid namn kapitel1. Här ställde jag frågan: Varför blir man inte kär i min karaktär?

Sedan frågade jag vad som gjorde att man blev kär i en viss person. Vilka personlighetsdrag och vilka utseenden kan få dig på fall? Jag fick otroligt många svar och fantastiskt mycket hjälp. Pia hjälpte mig dessutom att läsa hela manuset för att lösa mitt problem. Hennes och alla andras (kapitel 1, Författare på facebook och mina vänner) hjälp var ovärderlig.

Dessa bör också göra detta gratis. Ni kan förslagsvis byta tjänster med varandra. Om han eller hon läser ditt manus så kan du läsa hans eller hennes tillbaka.

Sedan kan man anlita en lektör. En lektör är en person som tar betalt och arbetar professionellt med att läsa ditt manus för att komma med kritik samt förslag på hur berättelsen kan förstärkas och förbättras.

Den personen som däremot har gjort mer än någon annan för min bok är min sambo. Han har läst boken ungefär lika gånger som jag gjort, för att hjälpa till med allt ifrån logiska luckor till stavfel. Min sambo har fotat mitt omslag, gjort min layout till boken och även hjälpt mig med att skaffa en hemsida. Han har stått bakom mig under hela processen och stöttat mig i varenda steg som jag tagit.

Men du som skriver och tar hjälp från andra. Kom ihåg att det är din bok!
Du bestämmer om du ska ändra det som andra tycker att du ska ändra, eller skriva till sådant som andra tycker att du ska skriva till.

Min sambo har inte skrivit min bok. Pia har inte skrivit min bok. Lektören har inte skrivit min bok. Det är jag som har skrivit min bok och tagit varenda beslut som resulterat i en färdig bok. Även om hjälp är ovärderlig så ska du var stolt över ditt verk. För det är du som gjort något som inte alla andra kan eller orkar göra. Det är du som gjort något helt fantastiskt!

Vill du läsa mer om mig och min debutroman ”Var lugn, allt är i sin ordning.” så följer lite info nedan.

Boken köps billigaste på: http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9789198222104 
Det går också bra att maila mig på: info@teresemarvelin.se för att köpa ett signerat exemplar.
Jag har en hemsida: http://www.teresemarvelin.se
och en facebooksida http://www.facebook.com/teresemarvelin

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln