Podden Skrivdrömmar
Du har väl inte missat min och Johannes Vivers podd Skrivdrömmar där vi diskuterar skrivtips och delar med oss av våra egna erfarenheter?
Målet är att vi ska utkomma med ett nytt avsnitt var tredje söndag.
Det är som en skrivarblogg i poddform - jag älskar det! skrev en av våra lyssnare.
Här hittar du vår podd
Det ska gå bra att hitta vår podd om du söker på Skrivdrömmar eller Skrivdrommar. Det kan vara så att prickarna inte funkar, så testa båda. :)
Podden ska vara nedladdningsbar på:
Libsyn: Skrivdrömmar
Face Book: Skrivdrömmar
iTunes
Podcaster
Castbox
Stitcher
Fler ställen tillkommer när vi klurat ut hur man gör :)
Prenumerera på podden?
Ja, det går att prenumerera på podden, vilket du gör i din app.
Det är lite olika på olika telefoner, men har du en androidtelefon och använder dig av Castbox så räcker det att du hjärtmarkerar vår podd.
Poddavsnitten
Avsnitt 45 = Hur skriver man enkelt eller mer lättläst?
Att skriva enkelt, så att läsaren bara vänder och vänder blad utan att tänka på det, är en konst som få behärskar. Men efter att ha applicerat tipsen i detta avsnitt kommer din text garanterat att bli enklare att läsa. Förmodligen kommer du även att tycka att texten har blivit mycket bättre!
Boktips:
- Johannes: Röde Orm av Frans G. Bengtsson
- Pia: Vindsträdgården av Virginia Andrews
Avsnitt 44 = Ton, röst, stil
Vad har du för ton? Vilken är din röst och hur hittar du den? Och vad sjutton menas med stil? Vi går igenom dessa tre begrepp, jämför med de engelska termerna och gör vårt bästa för att definiera dem alla. Något som är lättare sagt än gjort. :-)
Boktips:
- Johannes: Zen och konstn att sköta en motorcykel av Robert M. Pirsig
- Pia: Borta med vinden av Margaret Mitchell
Avsnitt 43 = Synopsis
Vad är ett synopsis? Varför är det oumbärligt att skriva ett synopsis, och vilka fördelar finns det med att INTE utgå från ett synopsis? Vi stöter och blöter detta underbara och frustrerande författarverktyg, och vi bjuder in er lyssnare att tillsammans med oss göra ett test som visar hur ni själva arbetar, eller inte arbetar, med synopsis. Eller med andra ord: hur mycket ni planerar ert skrivande innan ni sätter er och börjar skriva. Utmärkta tips på hur ni kan förbättra och förenkla er process utlovas!
- Johannes: Bibeln
- Pia: Självkänsla nu! av Mia Törnblom
Avsnitt 42 = Hur skriver man facklitteratur?
Kanske vill du skriva en fackbok? Eller så har du inte tänkt på saken förrän nu. Fackböcker säljer ofta bättre än skönlitteratur, och dessutom ger de dig chansen att borra ner dig i ett ämne som du älskar. Frågan är bara hur man gör. I det här avsnittet går vi steg för steg igenom allt du behöver kunna för att lyckas med din fackbok. Och så berättar vi om våra egna fackboksprojekt!
Boktips:
- Johannes: Bildningsakuten av Göran Everdahl
- Pia: Tydliga texter av Jenny Forsberg
- Pia: Från tanke till text av Arne Jarrick och Olle Josephson
- Pia: Skriv bättre på kortare tid av Nils Petter Smeby
- Pia: Låt bilden göra jobbet! av Mia Nilsson
- Pia: Konsten att tala av Lennart Hellspong
Avsnitt 41 = Hur använder man sig av årstider och högtider för att rama in sin berättelse
Visst älskar vi alla en del böcker och filmer som utspelar sig under en viss årstid eller högtid? Att rama in sin berättelse med hjälp av dessa känsloframkallande sammanhang kan vara riktigt smart, så i det här avsnittet pratar vi om hur våren, sommaren, hösten, vintern och deras respektive högtider kan användas för att ge liv, form och färg åt våra manus. Och missa inte dagens stora nyhet, som är att ett förlagsavtal skrivs på mitt under sändning!
Boktips:
- Johannes: Ett år i Provance av Peter Mayle
- Pia: Devil in Winter av Lisa Kleypas
Avsnitt 40 = Det viktiga anslaget
Hur gör man för att anslaget, inledningen, ansatsen eller början på ens bok ska bli såpass intressant att läsarna fångas och fortsätter vända blad? Ja, kärt barn har många namn, men i det här avsnittet går vi en gång för alla igenom detta helt centrala område. Vad är anslag? Vad ska man tänka på när det gäller anslaget? Hur kan det bli fel? Vad menas med att anslaget innebär ett kontrakt med läsarna? Vi diskuterar dessa saker och tar upp exempel från litteraturens magiska värld.
Boktips:
- Johannes: American Psycho av Brett Easton Ellis
- Pia: Da Vinci-koden av Dan Brown
- Pia: Hungerspelen av Suzanne Collins
- Pia: Tracys hämnd av Sidney Sheldon
- Pia: Grottbjörnens folk av Jean M. Auel
- Pia: Twilight av Stephen Meyer
- Pia: Fifty Shades of Gray av E.L. James
- Pia: Män som hatar Kvinnor av Stieg Larsson
Avsnitt 039 = Huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar del 2
I detta andra avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar talar vi om alla fällor som finns och hur vi undviker att hamna i dem. Vi avhandlar filmerna Love Actually och Titanic, och jämför med mästerverket Doktor Glas. Vi funderar kring våra egna manus, och i boktipsen för dagen flyr vi till Indokina och till ett testamente som vänder upp och ner på allt.
Boktips:
- Johannes: Älskaren av Marguerite Duras
- Pia: Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg
Avsnitt 038 = Huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar del 1
I detta första avsnitt av ämnet huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar fokuserar vi främst på att definiera dessa begrepp. Vi ger exempel från böckernas och filmernas värld, och vi pratar om de vanligaste nybörjarfelen som folk gör. Johannes svär även ordentligt i kyrkan när han kritiserar två av världslitteraturens ansedda mästerverk. Och Pia berättar vem hon festade med på Bokmässan. :-)
Boktips:
- Johannes: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
- Pia: Filmen National Treasure
- Pia: Omgiven av dåliga chefer av Thomas Eriksson
Avsnitt 037 = Pacing
Vi pratar om pacing, eller tempo, eller vad sjutton det nu ska kallas! :-) Det hela går hur som helst ut på att man på olika sätt kan och bör variera tempot i sitt manus. Men hur gör man? Vilka tekniker och verktyg finns? Och vilka är bäst?
Boktips:
- Johannes: Idébok av Fredrik Härén
- Johannes: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
- Pia: The writer's little helper av James V. Smith, Jr
- Pia: Fifty shades of gray av E.L. James
Avsnitt 036 = The bestseller experiment 2
Vi diskuterar och ger vår syn på avsnitten 4, 6 och 7 av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd. Vi diskutera bland annat röst, hur man förbereder sig för framgång, att älska skrivprocessen, att skriva i olika genrer, nybörjarmisstag, skrivandets ensamhet, introverta vs. extroverta författare, det viktigaste hos en romanfigur, författares egon och vad man gör när man fastnar och inte kommer vidare i sin text.
Boktips:
- Johannes: Einsteins drömmar - Alan Lightman
- Pia: Trollbunden, första delen av serien Isfolket - Margit Sandemo
Avsnitt 035 = The bestseller experiment
Vi diskuterar och ger vår syn på de tre första avsnitten av podden The Bestseller Experiment, som är en podd där det fullkomligen regnar bra skrivtips och råd.
Boktips:
- Johannes: Holy Denver - Florence Wetzel
- Pia: Första hösten, blå gryning - E.P. Uggla
Avsnitt 034 = Hur skriver man spännande?
Vad får oss att tycka att en bok är så spännande att vi inte lägger den ifrån oss? Vad får oss att vända blad? I det här avsnittet går vi igenom ett antal punkter och tips, som vid rätt hantering gör det närmast omöjligt för en läsare att inte gripas av stark spänning.
Boktips:
- Johannes: Jim Garrison - JFK Jakten på Kennedys mördare (bok och film)
- Pia: Mariette Lindstein - Sektens barn
Avsnitt 033 = Hur lång bör din bok vara?
En boks längd kan vara helt avgörande för dina chanser att tas upp av en agentur eller ett förlag. Hur gör du för att öka dina chanser? Hur många ord ska manuset vara på? Hur långa bör kapitlen vara? Och missa inte Pias stora och glada nyhet angående hennes eget manus!
Boktips:
- Johannes: Parfymen - Patrick Süskind
- Pia: Solviken - Annika Estassy
Avsnitt 032 = Kill your darlings
Vad betyder "Kill your darlings?" Varför ska man döda sina älsklingar? Är det inte just dem som man ska behålla? Vi reder ut och går till botten med detta mytomspunna begrepp. Det är inte för inte som det är ett av världens mest berömda skrivartips.
Boktips:
- Johannes: On the art of writing - Sir Arthur Quiller-Couch
- Pia: Kvinnan i rummet - Jussi Adler Olsen
Avsnitt 031 = Hur hanterar man kritik?
Kritik. Detta fruktansvärda, underbara ord. Hur ska man hantera positiv kritik och hur undviker man att ödeläggas av negativ sådan? Vi hjälper dig att förstå varför vi reagerar som vi gör och hur man kan tänka för att bli bättre på att ta kritik, oavsett vad den består i. Lyssna nu ordentligt, och tänk på att ditt manus faktiskt har stora brister, eller, vi menar styrkor förstås ... :-)
Boktips:
- Johannes: Hemsöborna - August Strindberg
- Pia: Permakultur! Framtiden i din trädgård - Ylva, Johan och Siri Arvidsson
Avsnitt 030 = Aristoteles dramaturgi
Aristoteles verk "Om diktkonsten" är föregångaren till alla våra moderna böcker om dramaturgi. Vi pratar om boken och analyserar hans visdom. Håller vi med honom om allt eller inte? Finns det några guldkorn i hans text som vi inte har tänkt på, och som vi kan använda oss av för att förbättra våra egna manus?
Boktips:
- Johannes: Postverket - Charles Bukowski
- Pia: Alltid du - Pernilla Alm
Avsnitt 029 = Dialog
Hur skriver man mästerlig dialog? Vilka är knepen? Vad ska man undvika? Vi går igenom Pias bästa tips och jämför dem med en annan skrivarbloggs bästa tips. Vem vinner? :-) I dagens avsnitt berättar även Johannes om alla svar som han har fått från agenter, och Pia berättar om sitt nu färdigställda manus och planerna för det.
Boktips:
- Johannes: Ready player one - Ernest Cline
- Pia: Alkemisten - Paulo Coelho
Avsnitt 028 = Research
Varför, hur och när ska man göra research? Spelar genren någon roll? Ska man helst gräva där man står eller kasta sig ut i det okända? Vi pratar om våra egna positiva erfarenheter och vilka de vanligaste fallgroparna är. Och missa inte berättelsen om vad som hände när vi gick ut på krogen för att Pia (i researchsyfte) skulle ragga på okända män!
Boktips:
- Johannes: Omgiven av idioter - Thomas Erikson
- Pia: Betvingade - Simona Ahrnstedt
Avsnitt 027 = Hur skriver man humor?
Vad är humor? Vad är komedi? Vad är roligt? Och hur kan man skriva för att få läsaren att dra på mungiporna? I det här avsnittet pratar vi om hur man skriver roligt, vilket har blivit alltmer populärt på senare år. Skratta loss med oss i detta tjugosjunde avsnitt, där vi även för första gången läser lite längre utdrag ur våra egna romanmanus.
Boktips:
- Johannes: Filmen Sideways
- Pia: Boken (och filmen) Bridget Jones Dagbok - Helen Fielding
Avsnitt 026 = Hitta den perfekta början på din bok
"Hur sjutton ska jag börja mitt manus?" Det är en fråga som många har ställt sig många gånger. Snart behöver dock ingen ställa sig den igen. Efter träget arbete har Skrivdrömmar nämligen funnit svaret. Missa inte detta avsnitt, som nog är ett av våra mest informativa hittills.
Boktips:
- Johannes: På västfronten intet nytt - Erich Maria Remarque
- Pia: Blondie - Birgitta Backlund
- Pia: Creating character arcs - K.M. Weiland
Avsnitt 025 = Kroppsspråk
I Skrivdrömmars tjugofemte avsnitt pratar vi om hur man kan använda kroppsspråk för att levandegöra sina romanfigurer. Vad är viktigt att tänka på, och vad bör man undvika? Och tror ni att Pia vågar genomföra sin spännande research? :-) Missa inte detta vårt första avsnitt 2018, som även har ett helt nytt inslag efter våra boktips och bästa tips.
Boktips:
- Johannes: Anna Karenina - Lev Tolstoj
- Pia: Konsten att läsa tankar - Henrik Fexeus
- Pia: Body language - Susan Quilliam
Avsnitt 024 = Litterära agenturer och agenter
I Skrivdrömmars tjugofjärde avsnitt som släpps på självaste nyårsafton har vi intervjuat sex litterära agenter och två författare om hur det är att ha en agent. Hur får man en litterär agent? När kan man få det? Är de intresserade av aspirerande författare? Vad tar de betalt? I det här avsnittet kommer ni att få veta allt som ni någonsin har velat veta om agenternas spännande värld. (Vi ber förresten på förhand om ursäkt. En av agenturerna som nämns många gånger i avsnittet heter såklart "Nordin Agency", och inte "Nordic Agency" :-)) Gott nytt år!
Boktips:
- Johannes: Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami
- Pia: Alla får ligga - Henrik Fexéus
Avsnitt 023 = Nobelpriset i litteratur
I Skrivdrömmars tjugotredje avsnitt pratar vi om nobelpriset i litterutur. Hur gör man för att få Nobelpriset i litteratur? Finns det några gemensamma nämnare? Skriver alla pristagare "svår" litteratur? Vi söker svaren i detta avsnitt som släpps på självaste Nobeldagen.
Boktips:
- Johannes: Skriv som en nobelpristagare - Kristian Fredén
- Pia: Kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez; Pearl S. Buck - samlat författarskap; Toni Morrison - De blåaste ögonen
Avsnitt 022 = Lektörer
I Skrivdrömmars tjugoandra avsnitt pratar vi om lektörer. Vad är en lektör? Vad gör en lektör? Måste man anlita en? Och visst finns det något som heter redaktör eller coach? Vi reder ut begreppen och delar med oss av våra bästa tips och våra egna erfarenheter.
Boktips:
- Johannes: Egenmäktigt förfarande - Lena Andersson
- Pia: Grattis älskling - David Hulth Wallgren
Avsnitt 021 = Varför har vi alltid lyssnat på berättelser och hur kan vi utnyttja detta i vårt skrivande?
I Skrivdrömmars tjugoförsta avsnitt pratar vi om varför vi alltid lyssnat på berättelser och hur vi kan utnyttja detta i vårt skrivande. Vår hjärna har utvecklats under miljoner år och ända sedan människan kunde kommunicera på ett mer avancerat plan har vi berättat historier. Varför har vi gjort det? Varför älskar vi att lyssna? Och hur kan vi som skriver använda oss av detta?
Boktips:
- Johannes: Story - Robert McKee
- Pia: Maresi - Maria Turtschaninof
Avsnitt 020 = Vad gör en bok tråkig och vad kan du göra åt det?
I Skrivdrömmars tjugonde avnsitt pratar vi om varför vi tycker att en bok är tråkig. Hur undviker vi själva fällorna som många ibland går i? Svaren kommer i detta extralånga avsnitt!
Boktips:
- Johannes: Shantaram - Gregory David Roberts
- Pia: När Lucy Sullivan skulle gifta sig - Marian Keyes
Avsnitt 019 = Skrivarhandböcker
I Skrivdrömmars nittonde avsnitt pratar vi om våra favoritskrivarhandböcker och vad de har gett oss i form av tips och inspiration. I det här avsnittet fullkomligt regnar det boktips och skrivartips!
Boktips:
- Fängsla dina läsare - Catrine Tollström med gästförfattare
- Into the woods - John Yorke
- Konsten att skriva en bästsäljare - Lina Wennersten, Katarina Lagerwall
- Manusförfattarens guide - Lennart Guldbrandsson
- On Writing / Att skriva - Stephen King
- Plot (elements of fiction writing) - Ansen Dibell
- Save the cat - Blake Snyder
- Story engineering - Larry Brooks
- Story genius - Lisa Cron
- Story structure architect - Victoria Lynn Schmidt
- Story trumps structure - Steven James
- The art of plotting - Linda J. Cowgill
- The definitive guide to screenwriting - Syd Field
- The writer’s journey - Christopher Vogler
- The writer’s little helper - James V. Smith Jr
- Tre enkla regler finns inte - Elisabeth Norin
- Understanding Show, Don’t Tell - Janice Hardy
- Wired for story - Lisa Cron
- Write away / Skriv på - Elisabeth George
- Write like the masters - William Cane
- Writing Fiction For Dummies - Randy Ingermanson, Peter Economy
Avsnitt 018 = Karaktärer (Romanfigurer)
I Skrivdrömmars artonde avsnitt pratar vi om karaktärer (romanfigurer) och hur man gör dem intressanta och omöjliga att glömma för läsarna.
Boktips:
- Johannes: Den gamle och havet - Ernest Hemingway
- Pia: Story Genius - Lisa Cron
Avsnitt 017 = Följebrevet
I Skrivdrömmars sjuttonde avsnitt diskuterar vi det berömda (och ångestframkallande) följebrevet och hur man blir expert på att skriva ett bra sådant. Vi har haft kontakt med flera förlag inför avsnittet, så råden som ni får kommer direkt från källan, så att säga.
Boktips:
- Johannes: Konsten att skriva en bästsäljare - Lina Wennersten och Katarina Lagerwall
- Pia: Prästens lilla flicka - Susan Casserfelt
Avsnitt 016 = The bestseller Code
I Skrivdrömmars sextonde avsnitt diskuterar vi boken The Bestseller Code och den enda boken som enligt deras modell fick 100 % sannolikhet för att bli en bestseller: The Circle. Häng med oss hela vägen i detta rekordlånga avsnitt.
Boktips:
- Johannes: I ditt kvarter - Jenny Jacobsson
- Pia: The Best Seller Code - Jodie Archer & Matthew L. Jockers
- Pia: Millennium-trilogin - Stieg Larsson
Avsnitt 015 = Pias dramaturgiska strukturmodell
I Skrivdrömmars femtonde avsnitt går vi igenom Pias fantastiska strukturmodell, som går att applicera på nästan alla Hollywood-filmer och därmed många böcker. Häng med oss när vi dissekerar filmen Avatar på djupet i detta avsnitt, som kan vara till stor hjälp när man svettas över sin romans struktur eller har kört fast och undrar hur man ska komma vidare.
Boktips:
- Johannes: Samhällets olycksbarn (Les Miserables) - Victor Hugo
- Pia: Into the woods - John Yorke
Avsnitt 014 = Pseudonymer
I Skrivdrömmars fjortonde avsnitt diskuterar vi pseudonymer och vilka anledningar det kan finnas att använda sig av en. Kanske finns det fler anledningar än du anar?
Boktips:
- Johannes & Pia: Circle - Dave Eggers
Avsnitt 013 = Skriva scener
I Skrivdrömmars trettonde avsnitt diskuterar vi hur man gör för att lyckas med sina scener.
Boktips:
- Johannes: Maratonmarschen - Stephen King
- Pia: Över näktergalens golv - Lian Hearn
Avsnitt 012 = Redigering
I Skrivdrömmars tolfte avsnitt diskuterar vi redigering, det som är en minst lika stor del av skrivprocessen som att skriva klart sitt första utkast. Håll till godo!
Boktips:
- Johannes: Och så var de bara en - Agatha Christie
- Pia: Wired for story - Lisa Cron
Avsnitt 011 = Tempus
I Skrivdrömmars elfte avsnitt diskuterar vi tempus, detta som för oss modersmålstalare ofta kommer naturligt. Men! Det finns fällor som även vi går i, och det finns knep som man kan använda sig av för att få texten att flyta bättre.
Boktips:
- Johannes: Berättelserna - Torgny Lindgren
- Pia: Sekten på Dimön - Mariette Lindstein
Avsnitt 010 = Bakgrundsinformation
I Skrivdrömmars tionde avsnitt diskuterar vi bakgrundsinformation och det knepiga i att använda det lagom mycket och vid rätt tillfällen i din text.
Boktips:
- Johannes: Att man faktiskt kan sluta läsa en bok! (Ulysses av James Joyce)
- Pia: Inget (!)
Avsnitt 009 = Gestaltning
I Skrivdrömmars nionde avsnitt lär du dig allt du någonsin behöver kunna om gestaltning. Innan du lyssnar på avsnittet vill vi att du säger något högt för dig själv: D-U-K-T-S-M-A-K. Just det, duktsmak. Lösningen på alla gestaltningsbekymmer. :-)
Boktips:
- Johannes: Writing Fiction For Dummies - Randy Ingermanson, Peter Economy
- Pia: Leona. Tärningen är kastad - Jenny Rogneby
Avsnitt 008 = Att skriva om kärlek och romantik, Romance
Skrivdrömmars åttonde avsnitt är ett specialavsnitt för att fira kärleken så här på Alla hjärtans dag. Hur skriver man bäst om kärlek? Vad är genren Romance?
Boktips:
- Johannes: Den unge Wehrters Lidanden - Johann Wolfgang von Goethe
- Johannes: Tsunamin - Jenny Forsberg
- Pia: Överenskommelser - Simona Ahrnstedt
Avsnitt 007 = Perspektiv och berättarröst
I Skrivdrömmars sjunde avsnitt pratar vi om perspektiv och berättarröst. Ett avsnitt som kan förändra hela ditt skrivande, förhoppningsvis till det bättre. :-)
Boktips:
- Johannes: La Modification (Resa mellan kvinnor) - Michel Butor
- Pia: Någon bok av Nora Roberts
Avsnitt 006 = En boks tema
I Skrivdrömmars sjätte avsnitt pratar vi om vad som menas med en boks tema, och hur kunskaper om detta kan förbättra din bok. Trevlig lyssning!
Boktips:
- Johannes: Dödssynden - Harper Lee
- Pia: Filmen ”Döda Poeters Sällskap”
Avsnitt 005 = The hero's journey (Hjälteresan)
I Skrivdrömmars femte avsnitt pratar vi om The hero's journey, eller på svenska: Hjälteresan. Följ med oss ut på äventyr!
Boktips:
- Johannes: Att se en film som the hero's journey kan appliceras på
- Pia: The Writer's Journey - Christopher Vogler
Avsnitt 004 = Struktur och handling
I Skrivdrömmars fjärde avsnitt pratar vi om struktur och handling. Mycket nöje!
Boktips:
- Johannes: Den stygga flickans rackartyg - Mario Vargas Llosa
- Pia: Story Structure Architect - Victoria Lynn Schmidt
Avsnitt 003 = Syfte och målgrupp
I Skrivdrömmars tredje avsnitt pratar vi om två centrala aspekter av ditt skrivande: syfte och målgrupp.
Boktips:
- Johannes: Att läsa en bok i den genre du skriver
- Pia: Skriv bättre på kortare tid - Nils Petter Smedby
Avsnitt 002 = Planerat skrivande vs organiskt skrivande
I Skrivdrömmars andra avsnitt pratar vi om Outliners vs Organic Writers, eller Planerat skrivande vs organiskt skrivande.
Boktips:
- Johannes: Mästaren och Margarita - Michael Bulgakov
- Pia: Story Trumps Structure - Steven James
Avsnitt 001 = Hur förverkligar man drömmen att skapa och skriva en bok?
I Skrivdrömmars första avsnitt pratar vi om hur man kan tänka och agera för att få tummen ur och faktiskt förverkliga den där drömmen om att skapa och skriva en bok.
Boktips:
- Johannes: 1984 - George Orwell
- Pia: Hungerspelen - Suzanne Collins
Kommentarer
Poddavsnitt
Avsnitt 45: Hur skriver man enkelt eller mer lättläst?
Avsnitt 44: Ton, röst, stil
Avsnitt 43: Synopsis
Avsnitt 42: Hur skriver man facklitteratur?
Avsnitt 41: Hur använder man sig av årstider och högtider för att rama in sin berättelse
Avsnitt 40: Det viktiga anslaget
Avsnitt 39: Huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar del 2
Avsnitt 38: Huvudhandlingar, parallellhandlingar, bihandlingar del 1
Avsnitt 37: Pacing
Avsnitt 36: The bestseller experiment 2
Avsnitt 35: The bestseller experiment
Avsnitt 34: Hur skriver man spännande?
Avsnitt 33: Hur lång bör din bok vara?
Avsnitt 32: Kill your darlings
Avsnitt 31: Hur hanterar man kritik?
Avsnitt 30: Aristoteles dramaturgi
Avsnitt 29: Dialog
Avsnitt 28: Research
Avsnitt 27: Hur skriver man humor?
Avsnitt 26: Hitta den perfekta början på din bok
Avsnitt 25: Kroppsspråk
Avsnitt 24: Litterära agenturer och agenter
Avsnitt 23: Nobelpriset i litteratur
Avsnitt 22: Lektörer
Avsnitt 21: Varför har vi i alltid lyssnat på berättelser och hur kan vi utnyttja detta i vårt skrivande?
Avsnitt 20: Vad gör en bok tråkig och vad kan man göra åt det
Avsnitt 19: Skrivarhandböcker
Avsnitt 18: Karaktärer (Romanfigurer)
Avsnitt 17: Följebrevet
Avsnitt 16: The Bestseller Code
Avsnitt 15: Pias dramaturgiska strukturmodell
Avsnitt 14: Pseudonymer
Avsnitt 13: Skriva scener
Avsnitt 12: Redigering
Avsnitt 11: Tempus
Avsnitt 10: Bakgrundsinformation
Avsnitt 9: Gestaltning
Avsnitt 8: Att skriva om kärlek och romantik, Romance
Avsnitt 7: Perspektiv och berättarröst
Avsnitt 6: En boks tema
Avsnitt 5: The hero's journey (Hjälteresan)
Avsnitt 4: Struktur och handling
Avsnitt 3: Syfte och målgrupp
Avsnitt 2: Planerat skrivande vs organiskt skrivande
Avsnitt 1: Hur förverkligar man drömmen om att skapa och skriva en bok
jag skulle gärna höra hur andra författare tacklar idéer?
• Finns det risk att någon snor ens briljanta idé. Om man är alltför öppen om vad man skriver på?
• Om du har jobbat flera år på ett manus, och helt plötsligt kommer en snarlik bok på samma ämne/tema ut. Hur tacklar man det?
• Stress inför att hinna klart med ett manus som tyckt varit unikt, men där ämnet helt plötligt verkar det "ligga i tiden" och man märker att fler och fler liknande böcker blir utgivna. Kastar man allt och börjar om? Bidar sin tid?
Fick tips av min kollega Magnus Ahl om er sida. Själv har jag författat fyra kriminalromaner och skriver på min femte nu. Läs gärna om mina alster på www.michaelsviden.se. Det här var en bra site med många bra tips och trix. Det gillar jag. Har mina böcker överallt man säljer böcker. Finns även som ljudböcker på alla streamingsiter. Min debutdeckare om RKMS, Rikskriminalens Mordsektion, Hedonisten kom ut 2016. Har sedan fått ut Visionären, Missionären och Nemesis Testamente.
Med vänlig hälsning,
Michael Swidén
Kram Pia
30 april 2020 17:17:29
Först Pia vill jag gratulera till en fin och bra hemsida.
Här har man en del att lära.
Har lyssnat till din pod tidigare och tycker att ni tar upp bra saker.
Som i sista avsnittet pacing så håller jag i princip med er. Det är uttröttande med en alltför "Rak" takt. Det är ett fåtal böcker jag har läst som klarar av det ena eller det andra. Tex Roslund & Hellströms trilogi tre sekunder, tre minuter och tre timmar så är det allt som oftast ett väldigt högt tempo.
Själv försöker jag blanda och det är nog mest för att jag inte klarar av det ena eller det andra. Tycker jag själv i alla fall.
Men kan de vara ett problem att det är för stor skillnad? Nej det tycker inte jag om. Det beror väl vad man är ute efter och vilken sorts bok man skriver.
På återhörande.
23 december 2018 14:13:29
29 oktober 2017 01:05:24
29 oktober 2017 01:06:24