Detta är LEAN

Detta är LEAN är boken för dig som snabbt och enkelt vill få en förståelse för vad LEAN är.

Vad är då LEAN undrar du säkert.

Modig/Åhlström säger att LEAN är en verksamhetsstrategi som prioriterar flödeseffektivitet framför resursseffektivitet.

Va?!? Säger säkert du som har noll koll på LEAN.

Oroa dig inte, svarar jag. Boken förklarar det enkelt och lättsamt. Redan i första kapitlet ges exempel på en organisation som är resurseffektiv jämfört med en som är flödeseffektiv. Där får vi följa två kvinnor som misstänker bröstcancer. För den ena tar vården 42 dagar (resurseffektiv vård) innan hon får svar. För den andra tar den några timmar (flödeseffektiv vård). Och där var jag fast - för vem vill väl vänta 42 dagar på att få svar om det är cancer?

Som ekonom ser jag dock fördelar även med det resurseffektiva sättet att arbeta och det optimala måste vara att kombinera dessa båda strategier. Så enkelt är det dock inte. Författarna kallar det för effektivitetsparadoxen. Och just därför är LEAN en strategi - du måste välja vilket håll du vill gå.

Att välja att prioritera flödeseffektivitet kan dock innebära att verksamheten även blir mer resurseffektiv. För vad händer när vi fokuserar på att alla resurser ska nyttjas hela tiden? Jo, de anställda får så mycket att göra att de blir överarbetade och då läggs arbetsuppgifter på hög. Det innebär omstarter (tänk bara på hur många gånger du läser om samma mejl, eller tittar på samma papper) som är ett slöseri med tid.  Därför kanske det resurseffektiva företaget inte är så effektivt som de själva tror. I själva verket lägger de kanske sin tid på sådant som inte är värdeskapande - som att läsa om samma mejl fyra gånger innan de agerar på det. I och med att verksamheten blir mer flödeseffektiv kan företaget även spara in tidstjuvar, som det här med att läsa mejlen och om igen - har man tid att ta hand om det omedelbart sparar man också tid.

LEAN är sprunget ur Toyotas sätt att arbeta, men enligt Modig/Åhlström är LEAN inte att kopiera Toyotas metoder. Det är att en strategi att välja att bli mer flödeseffektiva. LEAN i sig går inte att uppnå, det är inte ett statiskt mål, utan en process att hela tiden sträva mot insikt och förbättring. Hur du ska göra för ditt företag är upp till dig. Vill du kopiera Toytas metoder så fine, men du kan också skapa dina egna.

Och här skiljer sig Modig/Åhlströms bok "Detta är LEAN" från andra böcker i ämnet. Detta är LEAN handlar inte om vilka metoder Toyta använde sig av för att skapa en flödeseffektiv organisation. Det handlar om hur du ska tänka.

Och jag är redan igång med att fundera vilken strategi jag ska ha för mitt eget hem och hur jag bäst ska gå till väga för att öka flödeseffektiviteten i mitt arbetsrum. För visst vore det skönt om högarna på skrivbordet försvann utan att jag för den sakens skulle behövde lägga ned oändlig tid på städning. Men var går min gräns? Hur fint vill jag ha det mot hur mycket tid jag måste lägga ned? Kan jag maximera nyttan med ett minimum av resurser? Hur når jag den optimala gränsen för just mig?

Ja, det är en av alla de tankar och idéer som boken "Detta är LEAN" sätter igång. Oavsett vad du jobbar med, eller inte jobbar med, så tror jag du kommer få stor nytta av den här boken.

Boken hittar du här:
Adlibris
Bokus
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln