Podd: Hur skriver man facklitteratur?

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om hur man skriver facklitteratur

Det finns mängder av faktaböcker om hur man skriver skönlitterära böcker men knappt en enda om hur man skiver faktaböcker, vilket är rätt konstigt. Jag har ett inlägg här i min blogg som heter Skriv facklitteratur som blivit väldigt uppskattat och trots att jag bett läsarna att återkomma med fler tips eller om de har åsikter om mina råd, så har inlägget endats resulterat i att de tycker råden är toppenbra. Alltså är jag något på spåren.

Därför bygger vi tipsen i poddinlägget på de råd jag ger här i min blogg. Johannes lägger som vanligt in sina egna tankar och erfarenheter. Han debuterar som facklitteraturförfattare nu under året. Ni som följt podden vet även att han debuterar som skönlitterär författare, så det är dubbelt upp för Johannes. Själv skriver jag också på en faktabok och utgår då från mina egna skrivtips.

Härlig lyssning.

Kram Pia

Kommentera gärna:

 • Olivia • 18 mars 2019 20:25:05
  Hej Pia och stort tack för en jätteintressant podd och blogginlägg! Jag har en fråga som jag svårt att hitta svar på så jag tänkte chansa och se vad du har för klok tanke kring detta. Jag försöker skriva en fackbok och kommer använda min erfarenhet som utgångspunkt. Jag tänkte även ha med övningar i boken och flera av dessa är väl kända övningar som används i min bransch och jag har svårt att hitta ursprunget till en del av de. Kan jag använda de i boken ändå eller bör jag exkludera de om jag inte hittar ursprunget eftersom det mycket väl är någon som designat övningen från början även om jag inte är tillräckligt duktig för att googla fram denna någon? Tack på förhand, Olivia
 • Stort tack för att du gillar podden och bloggen. Jättekul att höra. Kul att du skriver på en fackbok.

  Frågan du ställer går dock utanför min expertis. Varför inte höra med tidningen Skriva om de kan svara eller Författarförbundets jurister. Om ingen där vill svara kan du alltid prova att ställa frågan i FB-gruppen Författare på FB.

  När det gäller plagiat - t.ex. för boktitlar - så är regeln att du inte får använda en unik titel som Ronja Rövardotter utan tillåtelse. Men en titel som används av många för att den är så allmän går däremot bra. Detsamma gäller plagiat i musik. Du får inte sno någon annans musiksstrof, men kan du bevisa att musikstrofen använts i många låtar så går det bra att återanvända den igen. Det kanske är samma sak här - vilket alltså betyder att det beror på hur "allmän" den övning är som du vill använda dig av.

  Men stäm gärna av med en jurist eller förlaget om du får din bok utgiven. Du kan ju skriva ned övningen och sedan höra med förlaget vad de tror.

  Kram Pia

  18 mars 2019 21:01:36

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln