Lisa Kleypas - Devil in Winter

Devil in Winter är Lisa Kleypas tredje roman i romanserien Wallflowers som handlar om fyra unga kvinnor i 1840-talets London. Just den här handlar om blyga Evie som tvingas gifta sig med den skandalösa Sebastian.

Det är romance rakt igenom, med alla de attribut som sig bör. Förutom då att de får varandra lite väl fort och konflikterna är lite för mesiga ...

Jag köpte boken på inrådan av Simona Ahrnstedt, som lyfte fram den som en av sina favoriter på sin blogg, och hade därför höga förväntningar.

  • Boken skulle vara lättläst - och ja, det var den för att vara på engelska.
  • Den skulle ha en början som drar in en - nej, den var himla trist måste jag erkänna. Det tog ett bra tag innan jag kom in i den.
  • Och sedan var det ju det där att den skulle vara så väldans bra. Njaej. Den gick ju att läsa och jag hade behållning av den stora delar av boken, men jag vet inte om det är för att den är skriven på engelska eller om författaren saknar något när hon skriver, men hon får de flesta scener att bli så tråkiga.

Som scenen där Sebastian ligger för döden och den unga Evie inser att hon älskar honom - den borde ju få mig smäktande tårfylld. Men nej, det var en lång gäsp.

Och jag tror det beror på att Lisa inte låter mig komma innanför skalet på karaktärerna. Jag får ibland - men alltför sällan - följa med in i deras tankar och känsloliv. Det blir istället en lång beskrivning vad de gör och säger, medan känslorna lämnas utanför.

Ni som känner till det här med gestaltning - show don´t tell - vet att man ska få fram vilka personerna är genom deras sätt att vara. Men det finns tillfällen när det som ska vara gestaltning istället blir beskrivning. Jag kan inte säga vad som gör skillnaden - i vissa böcker funkar det, i andra inte. Förhoppningsvis klurar jag ut det någon dag.

Men den här boken var sådan att den stundtals gick mig helt förbi och den förmodade gestaltningen blev bara långa beskrivningar av vad folk gjorde.

Kanske var det avsaknaden av just känslor och tankar som är förklaringen?

Nåväl - en romance är alltid en romance - den är läsvärd oavsett. Så läste ut boken gjorde jag med lätthet. Och jag kan även tänka mig att läsa de andra böckerna i serien - för nog blev jag lite nyfiken på de andra karaktärerna i boken. Men den hamnar inte på min topplista.

Kram Pia

Boken kan du köpa här:
Adlibris
Bokus

Språket är rätt så lättillgängligt - även om det är på engelska.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln