Nervpirrigt in i det sista

Eurpvision Song Contest 2016 Green Room Eurpvision Song Contest 2016 Green Room

Eurovision Song Contest 2016 bjöd på den bästa showen någonsin. Är det någon som inte håller med?

Petra Mede och Måns Zelmerlöw var fantastiska programledare. Petra, som jag normalt tycker överdriver när hon står på scen, hade hittat en bra balans. Att hon dessutom var en riktigt duktig sångerska var ett stort plus. Fantastiska nummer av både Petra och Måns.

Sarah Dawn Finers alter ego Lynda Woodruff är fullständigt underbar och jag hoppas hon blir ett stående inslag i alla Eurovisionsfestivaler framöver - oavsett vilket land som håller i arrangemanget. 

Lägg därtill till världsstjärnan Justin Timberlake och de roliga klippen om Sverige som "The nerd nation".

Jag tvingade tre kompisar att se Eurovision med mig. Ingen av dem var schlagerbögar när eventet började, jag tror allihop kom ut ur schlagergarderoben när kvällen var över. Det var ord som "tyst, prata inte när de sjunger" och "visste ni att ..." och så kommer det ut att vederbörande vet en massa om Eurovision. Och vid omröstningen så skreks det högt i rummet: "Heja Australien! Va? Fick Polen sååååå många röster, nääää det är inte sant. Vann Ryssland? Det är ditt fel - du röstade på Ryssland. Puh, tur att Ukraina vann över Ryssland."

Omröstningen blev en riktig rysare och det var helt rätt av EBU att anamma det svenska sättet att dela ut poängen. Det förhöjde spänningen in i det sista.

Som sagt - det bästa Eurovision någonsin. Och det trots att jag inte hade många rätt i min tipplista i år och Australien - som borde ha vunnit - bara hamnade på en tredjeplats.

Och grattis Frans till femteplatsen. Min totalt ointresserade make lyckades faktiskt pricka in Sveriges placering i år. Något som jag själv misslyckades med.

Själv tyckte jag inte att Ukrainas låt var bäst, men jag förstår hur den kunde bli tvåa både hos juryn och hos tittarna. Den var nämligen suggestiv och cool, hade startfältets starkaste sångerska och en text med ett budskap. Hon sjöng även med stor inlevelse. Det var inte många bidrag som ens var i närheten av de referenserna.

Normalt är Eurovisions bidrag kommersiellt sönderavlade musikstycken. Det här kändes äkta hela vägen in i hjärtroten. Och då juryn och tittarna inte lyckades ena knep Ukraina förstaplatsen som en äkta kompromiss.

Ingen fick som de ville och idag är alla sura för att "fel" låt vann. Jag är i alla fall överlycklig över en fantastisk show.

Kram Pia

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln