Story Engineering av Larry Brooks

Jag blev tipsad av Story Engineering av min redaktör och det är den bästa bok jag läst om hur man skriver böcker.

Jag har läst en hel del handböcker om skrivande. Det som skiljer den här boken från mängden är att det är den första bok som lyckas specificera vad som gör en bok till en bestseller.

Den tar inte upp allt inom skrivande - saker som perspektiv och berättarröst nämns inte över huvud taget. Gestaltning berörs endast kort. Med andra ord - dessa delar har ingen, eller liten, betydelse för om din bok blir en bestseller eller ej. Hur du väljer är mer ett val du gör som författare.

Däremot går boken in på djupet på sex olika områden som enligt Larry måste finnas och fungera om din bok ska kunna bli en riktig bestseller. Dessa sex delar är:

  • Tema
  • Koncept
  • Struktur
  • Karaktärer
  • Scenutförande
  • Författarröst
Om du saknar någon av dessa delar, eller utför det undermåligt, så kommer din bok inte att sälja - så tillvida du inte redan är känd, för då säljer dina böcker oavsett.

Larry går så långt att han påstår att du inte ens kommer hitta ett förlag om du brister inom något av dessa sex områden.

Så är det kanske i USA. I Sverige är det många förläggare som inte har en aning om de här sakerna eller medvetet väljer att inte ta hänsyn till dem. Min redaktör på Harlequin tycker i varje fall att det är viktigt och jag är oerhört glad att hon tipsade mig om denna fantastiska bok. För jag vill naturligtvis bli en bestsäljande författare :)

Kram Pia

Boken kan du köpa här:
Adlibris
Bokus

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln