Pias skrivtips: Bygg din egen Word-mall

Jag har märkt att många som skriver böcker inte vet hur man bygger en enkel mall för sitt skrivprojekt.

Många vet inte ens hur man gör ett indrag. Man hoppar istället med blankstegstangenten. Det skapar stora problem vid sättningen av den färdiga boken.

Därför kommer idag en snabbguide hur du skapar din egen Word-mall för just ditt skrivprojekt.

Jag bifogar den som en pdf-fil eftersom den är så full med bilder och pilar och gör såhär att jag inte kan förmedla det direkt i bloggen.

OBS! Vill du veta födelarna med en mall? Artikeln är så lång att du måste klicka på Läs hela inlägget för att se resten.


FÖRDELEN MED ATT ANVÄNDA EN MALL FÖR SINA SKRIVPROJEKT

Fördelarna är många.

  • Underlätta skrivandet: Du kan snabbt hoppa mellan olika kapitel. Du kan till och med flytta hela kapitel genom att klickdra. Du kan dölja text som du funderar på om du ska ha kvar eller inte och ta fram den igen när du vill.
  • Underlätta redigeringen: Du kan snabbt byta typsnitt eller fontstorlek vilket gör att texten blir "ny" för dina ögon varför du enklare hittar korrekturfel.
  • Underlätta sättningen: Du kan snabbt byta typsnitt, fontstorlek eller radavstånd så det passar olika förlag. Vill du byta utseende på dina rubriker gör du det på ett ställe och det ändras i hela dokumentet. Förlaget uppskattar att du använt en bra mall eftersom det går fortare att sätta boken då.

I min pdf-fil hittar du även instruktioner för hur du ändrar grundmallen i datorn så att ALLA dina nya dokument får din fina mall. Därmed slipper du omaket att göra om den varje gång du skapar ett nytt romanprojekt.

Jag har för övrigt hört mig för med några författarkollegor angående eventuella problem med de automatiska indragen när man skapar e-böcker och det fungerar tydligen utmärkt för flera e-boksformat, men för säkerhets skull kan man skapa en pdf först.

OBS! Rutinen är skapad för PC-datorer. Själv sitter jag på Windows 7. Det kanske ser lite annorlunda ut i just din dator.

Lycka till nu med din Word-mall.

Kram Pia

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln