Ljusets väktare av Marie-Louise Fritzén

Marie-Louise var precis som jag med i Harlequins författartävling. Nu skrev hon sitt manus på en månad vilken kanske förklarar varför hon inte tog sig till final. Men hon har ofta kärlek med i sina böcker berättade hon för mig när jag mötte henne på Ljungby berättarfestival och bokmässan Andra Världar.

Nu blev det inget av hennes romancemanus. Istället ville hon skriva klart ett annat manus hon arbetade med. Men bara det att hon har med kärlek i sina böcker var anledning nog till att köpa hennes bok Ljusets Väktare. Det plus att den lät intressant på baksidestexten.

Titeln och den vackra framsidan skvallrar om en fantasy, men enligt baksidan utspelar sig boken i Frankrike i slutet av 1100-talet och handlar om Eliséau vars mod och viljestyrka för med sig både kärlek och sorg medan påvens armé rustar för att invadera Occitanien.

Övertygad om att boken skulle handla om denna kvinna satte jag igång att läsa. Första kapitlet berättar hur modern blev dräpt och fadern hämnades på mördarna. Men andra kapitlet handlade också om fadern. Likaså tredje.

Vid det här laget var jag rätt less på boken - den skulle ju handla om Eliséau, men istället handlade den om hennes far Enricx. Och någon kärlek var det ju inte heller. Inledningsvis förstod jag inte alls varför Marie-Louise envisades med att berätta faderns historia: Det stod ju tydligt på baksidan att boken skulle handla om flickan.

Det var då jag bestämde mig var att fortsätta läsa boken med ett öppet sinna och strunta i den förutfattade mening jag fått om bokens innehåll då jag läst baksidestexten.

Och DÅ blev det här en rätt bra bok. Ja, en riktigt bra bok faktiskt. För Marie-Louise Frtizén kan verkligen berätta en historia och hon har bra gestaltning och bra närvaro i karaktärerna. Fadern kunde väl haft lite mer inre dialog och känslor, men låt gå för det när allting annat var så bra skrivet ;)

Jag imponerades av Marie-Louises sätt att beskriva strider så de kändes verkliga och spännande och den detaljrikedom som gjorde att boken känns väldigt trovärdig. Var det såhär på 1100-talet, tänkte jag flera gånger.

Dessutom lyckas Marie-Louise få in dofter i nästan allt hon beskriver och att använda alla sinnena i sin gestaltning är det få som lyckas med. Jag är själv rätt dålig på att ta med dofter när jag skriver och har en hel del att lära av Marie-Louise.

Ja, hennes scener är så bra att de tål att läsas om och njutas av.

Efter ungefär halva boken får vi då äntligen följa Eliséau och hennes historia. Att hon är en ovanligt stark kvinna är väldigt positivt. Själva kärlekshistorierna är dock mer åtrå än kärlek och Marie-Louise berättar trovärdigt om Eliséaus dragning till män, men inte fick jag följa med in i sängkammaren och jag är inte helt säker på om hon alls hade sex med den där första mannen eller inte. Det är synd att Marie-Louise inte låter oss vara med på resan och få veta vad som hände där efter att han dragit med henne ut i trädgården och varför hon senare har så svårt att möta honom. Relationen mellan Eliséau och smeden är dock vackert beskriven även om den är rätt barntillåten.

Att det är en historisk roman med en hel del fantasyinslag framgår rätt snart för i boken finns det människor som har krafter utöver det vanliga, men Marie-Louise behandlar det som om det är fullt normalt och därför köper jag hela historien. Vad som var kättare, katarer och renläriga, eller om det var samma sak, förstod jag aldrig - men det gjorde inte så mycket för historien.

Var titeln Ljusets väktare kommer ifrån fick jag dock aldrig svar på i boken och slutet var sådant att jag antar att det kommer en uppföljare. Kanske titeln skulle passat bättre på nästa bok i serien. Om det nu blir en sådan. Baksidestexten ger inga hintar om att detta är första boken i en serie, men det måste det ju vara, för den kan inte sluta såhär.

Och visst vill jag läsa fortsättningen för Marie-Louise fick mig fast och jag vill gärna veta hur det ska gå för Eliséau.

Kram Pia

Boken kan ni köpa här:
Adlibris
Bokus

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln