Pias skrivtips: Gör inte så mot dina stackars läsare!

Man få inte göra såhär mot mig! tänkte jag upprört och började slå frenetiskt i boken. Och mycket riktigt - jag hade rätt:

Författaren hade gjort en logisk tankevurpa.

En sådan där irriterande logisk tankevurpa som alltid får mig att skaka på huvudet och tänka: Men vad nu då?

Fast i det här fallet kan det ha varit ett helt vanligt korrekturfel. Kanske författaren ångrade sig någonstans under skrivprocessen, men glömde ändra överallt i boken.

Det jag stör mig på är inte att författaren gjorde ett sådant misstag - alla gör sådana misstag - det jag stör mig på är att ingen före mig upptäckt felet.

Vad handlar allt detta om?

Jo, låt mig ta det från början.
 

Jag och Johannes Vivers håller på att läsa Dave Eggers bok Circle, som boken heter på svenska, eller The Circle som är titeln på engelska. Den boken lyckades nämligen - som enda bok i studien - få 100% sannolikhet att bli en bestseller, enligt Matthew Jocker och Jodie Archers bok The bestseller code.

Jag och Johannes planerar att göra ett poddavsnitt där vi pratar om vad som gör en bok till en bestseller. Därför läser vi denna bok.

Och nu till det som gör mig så irriterad.

På sid 324 står det att det gått 6 veckor.
På sid 334 hintas det att det gått 4 veckor.
På sid 341 står det att det gått 3 veckor.

Och mig veterligen är vi fortfarande kvar i samma scen. Vi har inte gjort några tidshopp.

Ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad är jag om att författaren menar att det har gått 3 veckor och att det som står på sid 324 är fel. Men vad som är så irriterande är att denna lilla detalj fick mig att sluta läsa och springa hit för att skriva detta blogginlägg.

Gör inte så mot dina läsare. Var noggrann med detaljerna så det inte blir några logiska tankevurpor, för det förstör så mycket. Och ångrar du dig någonstans i skrivprocessen - var extra noggrann så du inte missar att ändra på någon sida.

Allt du vill är ju att trollbinda dina läsare att inte släppa boken ifrån sig, men så fort något är oklart eller konstigt så kommer läsarna att göra just det - släppa boken ifrån sig. Deras tankar kommer att vandra iväg och fundera på vad du egentligen menar och hur scenen ska tolkas.

Det är i och för sig inte så konstigt att det smyger sig in korrekturfel i en bok, men hur kan ett sådant här fel lyckats passera ett antal testläsningar, lektörs- och redaktörsläsning, korrektursläsning, översättning till svenska och ny korrektursläsning. 

Det är det jag inte förstår.

Och det får jag väl äta upp den dag mina egna böcker blir publicerade och någon av mina läsare skriver en blogg om tankevurpor!

Kram Pia

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln