Podd: Varför har vi alltid lyssnat på berättelser och hur kan vi utnyttja detta i vårt skrivande?

I dagens avsnitt av min och Johannes Vivers podd Skrivdrömmar pratar vi om varför vi alltid lyssnat på berättelser och hur vi kan utnyttja den kunskapen när vi skriver.

Ja, varför har vi i alla tider fängslats av berättelser? Hur kunde vi ta oss tid från viktigare saker som att hålla utkik efter farliga djur och samla mat, för att lyssna på en historieberättare?

Det visade sig att det fanns en evolutionär fördel att lyssna på berättelser. Vi blev helt enklet bättre rustade för livet och överlevnadsgraden ökade. Det ligger alltså i våra gener att lyssna på sagor.

Men bara för att vi är genetiskt betingade att uppskatta en god berättelse, är vi inte genetiskt betingade att skriva dem. Många bästsäljande författare har ingen aning om varför deras böcker säljer. Det är mer eller mindre tur att de lyckas. Det är många författare över lag som inte vet hur de ska tänka för att skriva en bok som tilltalar läsarna.

Så ska det ju inte vara, anser jag och Johannes. Naturligtvis finns det förklaringar till varför vissa böcker uppskattas mer än andra böcker av läsarna. Johannes och jag gör vårt bästa att förklara HUR du drar nytta av den här kunskapen så att du kan skriva böcker som talar till läsarna. 

Vi pratar om hur hjärnan fungerar, hur du får lyssnarna att känna känslor och 1 timme in i programmet genomför Johannes ett mycket spännande experiment som han kallar Ängelns coctail. Missa inte det experimentet - det är mycket lärorikt.

Härlig lyssning önskar jag och Johannes.

Podden hittar du här: Skrivdrömmar

Kram Pia
 

Kommentera gärna:

  • Mirjeta Avoli • 30 oktober 2017 09:16:10
    Så fantastiskt att få lyssna på er. Ni gör verkligen mina morgnar. Hoppas på flera podd framöver för ni är fantastiska, tänkte att ni skulle få veta det!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln