Podd: Lektörer

Det finns många tankar, många känslor och många frågor när det kommer till lektörer. Därför tar jag och Johannes upp frågan i dagens poddavsnitt av vår podd Skrivdrömmar.

Vi går igenom vad en lektör är, vad en lektör gör och vad man kan förvänta sig av en lektör. Vad skiljer en lektör från andra yrkesgrupper som redaktörer, coacher, spökskrivare, korrekturgranskare, testskrivare med flera.

Vad kostar det att anlita en lektör kontra redaktör, coacher och spökskrivare. Och visst är det fantastiskt att testläsare är gratis, men vad kan man förvänta sig av en testläsare?

Och hur var det nu med Sören Bondessons uttalande om att alla lektörer som inte jobbat tio år som skrivlärare bara rättar stavfel? Pia träffade Sören på bokmässan och ställde frågan vad han menade när han uttryckte sig så när Anna Bågestam Ryltenius intervjuade honom för debutantbloggen.

Det leder in oss på frågan vad du ska leta efter när du anlitar en lektör, behöver lektören ha en viss utbildning eller viss erfarenhet och hur gör du för att hitta rätt lektör.

Vi pratar också om den ångest du kan få när du får ett lektörutlåtande. Ett lektörsutlåtande kan vara rätt jobbig att få, för lektörens jobb är att hitta var ditt manus brister och berätta hur det kan bli bättre. Hur hanterar du den ångesten och vad gör lektören för att minska den där ångesten hos sina kunder.

Hur ser ett lektörsutlåtande se ut och vad kan du kräva av lektören? Vi tar upp våra egna erfarenheter av att ha anlitat lektörer och av att jobba som lektörer. Pia utfärdar en varning för att anlita en anonym lektör och Johannes varnar för att vi inte får fastna i fällan att redigera i all evighet.

Och som vanligt avslutar vi med våra bästa tips och dagens boktips.

Kram Pia

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln