Blir det någonsin för sent?

Pia Lerigon Pia Lerigon

Blir det någonsin försent att debutera som författare?  Måste man vara ung och alert för att attrahera förlagen? Eller går det bra att vänta tills man gått i pension och har all tid i världen på sig att skriva?

Idag är det 13 december. Luciadagen. Och jag delar med mig av ett foto på mig från när jag var 20 år gammal. Det här fotot har nämligen en alldeles egen julhistoria.

Året var 2000 och jag ville så gärna vara med i Stockholms körförbunds luciatåg. Det lät ju så häftigt att få lussa i Blå Hallen och på Sergels Torg. Men min kör ville inte vara med, så min chans att få uppleva ett luciatåg i Blå Hallen var minimal.

Om inte ....

Om jag inte blev vald till körförbundets lucia förstås.
 

År 2000 fanns inga flådiga telefoner med kamera, inte heller ägde jag någon digitalkamera. Så jag tog ett foto från fotoalbumet och skickade in. Om du gissat att det är fotot du ser här i bild så har du rätt.

Den hade några år på nacken, närmare bestämt åtta år på nacken, men vad spelade det för roll. Jag trodde de skulle kontakta kandidaterna, ta nya foton, ställa några frågor och att det sedan skulle bli omröstning.

Men en dag fick jag ett samtal från Stockholms körförbund att jag blivit vald till årets lucia. Bara sådär. Inga nya bilder. Ingen intervju. Ooops!

Än värre var det när det visade sig att alla andra körer var ungdomskörer. Bara jag var "äldre". Okej, jag var bara 28 och de flesta drar av 10 år från min ålder, så har jag tur gick jag för tonåring jag också. Men just då kände jag mig hemskt gammal. Jag ångrade flera gånger att jag skickat in just det där fotot.

Det blev bra som tur var. Upplevelsen var något av det coolaste jag varit med om. Att lussa för ett fullsatt Blå Hallen - ni vet lokalen där Nobelfesten hålls i varje år - var kanske ingen stor grej trots att jag hade den vackraste luciakrona man kan tänka sig och skred ned för trappan med hela kören bakom mig. Men att få poliseskort hela Hamngatan, sjunga lussesången 54 verser och ha ett hundra personer långt luciatåg efter mig - DET var coolt. Jag hade en elektrisk lussekrona för barn som jag täckt med lingonris och rött band och i handen höll jag en fackla.

Jag lever på minnet fortfarandet. Tyvärr har jag inga foton från händelsen och det kanske är lika bra.  Då lever jag i villfarelsen att jag såg betydligt yngre ut än mina 28 år.

Men vad har det här med skrivande att göra? Inget alls. Det är bara en rolig anekdot, dagen till ära. Det visar också att det aldrig är för sent vare sig att bli lucia eller författare. Dagny Carlsson var 104 år när hon debuterade. 

Det är aldrig fel att ha levt ett tag innan man skriver sin första bok. Då har du mängder av erfarenheter att dela med dig av. Det är inte heller för tidigt att debutera när du är ung. Vi ska inte vänta tills vi blir pensionärer innan vi uppfyller våra drömmar.

Själv var jag 12 år gammal när jag skrev min första roman och skickade in den till en ungdomsromantävling i tron att tävlingen var för ungdomar. Det var det inte. Tävlingen var att skriva en ungdomsbok, så jag konkurrerade med redan etablerade författare. Naturligtvis hade jag ingen chans, men jag fick ett trevligt brev tillbaka att jag skulle fortsätta skriva.

Det är med andra ord aldrig för tidigt och aldrig för sent. Kort och gott: Det finns bara RÄTT ålder för att bli författare. 

Våga lev ut dina drömmar. Våga vara lite knasig. Vare sig det nu handlar om att bli lucia och få lussa i Blå Hallen eller att skriva den där boken.

Kram och God Jul
önskar
Pia 

Kommentera gärna:

  • Susanne Bengtsson • 13 december 2017 10:02:43
    Hej Pia! Tack för trevlig anekdot. Jag skrev också min första "roman" som barn, närmare bestämt i 8-årsåldern. Publicerades i lokala ryttarföreningens blad som 13-åring med en novell om en häst. Ja, och nu är jag 55 år och jobbar fortfarande på att bli publicerad "på riktigt". Nej, det är aldrig för sent - hoppas jag verkligen!!!!
    Kram
    Susanne
  • Vad kul att höra om din första roman och vad roligt att du blev puvlicerad så tidigt. Jag håller tummarna för att du snart slår igenom som författare. Kram Pia

    13 december 2017 17:09:49

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln