Många berättar att covid-19 kändes som något annat än en vanlig förkylning

Som ni säkert vet blev jag långtidssjuk i covid-19 i våras. I tio veckor var jag sjuk, innan jag vände det hela och skrev boken Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19 där jag berättar om min resa. Det var som att jag fick livet tillbaka. 

Eftersom jag har barn har jag inte klarat mig undan de vanliga höstförkylningarna. Tre gånger har jag varit förkyld sedan skolan började i höstas och varje gång har jag tänkt: "Det här känns som en vanlig förkylning, inte covid-19". Jag har följt Folkhälsomyndighetens råd och testat mig varje gång och varje gång har svaret kommit att det inte är covid. 

Jag började fundera på om vi kan "känna på oss" om det är covid-19 vi fått eller en vanliga förkylning. Många symptom är exakt identiska, ändå visste jag redan dagen efter att jag insjuknade i mars att det inte var en vanlig förkylning jag drabbats av. Intensiteten i sjukdomen var som inget annat. När veckorna gick med en massa udda symptom, extrem trötthet och en sjukdom som pendlade fram och tillbaka var det naturligtvis uppenbart. Men redan då i början så visste jag att det inte handlade om en förkylning. Det kändes helt enkelt annorlunda än när jag brukar bli förkyld.

Jag ställde frågan i en FB-grupp för personer som insjuknat i covid, många svarade och en majoritet vittnar om att de omedelbart fattade att det här inte var en vanlig förkylning. Det var olika saker som avgjorde det, men den gemensamma nämnaren är: "Det kändes inte som vanligt."

Så kanske vi kan känna oss till om det är en vanlig förkylning eller inte. Men samtidigt måste vi fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och testa oss vid symptom, eftersom sjukdomen är lurig och du kan vara smittade utan att känna dig sjuk över huvud taget.

Hoppas du håller dig frisk och slipper undan detta grymma virus. Det är verkligen inget att leka med.
 

Min bok Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19 köper du enklast direkt via Whip Media förlag eller från någon av nätbokhandeln som Adlibris eller Bokus. Du hittar den även i Saltsjöbadens bokhandel i Saltsjöbadens centrum. 

Kram Pia

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln