Såhär i coronatider är det alltfler författare som läser högt ur någon av sina böcker. Jag har varit hemma i tre veckor nu i influensasymptom som mycket väl kan vara corona. Nu äntligen hostar jag så pass lite att jag kan läsa högt ur en av mina böcker. 

Jag har valt att läsa första kapitlet ur min romantiska komedi Konsten att flirta som en gudinna. Hoppas du tycker om den. 

Du får gärna kommentera min förmåga att läsa in för ljud. Flera personer som följer min och Johannes podd Skrivdrömmar säger att de tycker jag skulle göra mig bra som ljudboksuppläsare. Själv är jag skeptisk eftersom jag har en förmåga att tala för fort. Jag uppskattar ärliga kommentarer och blir inte ledsen om du säger att jag suger på högläsning.

Gillar du boken och vill höra eller läsa mer så säg till. Jag lovar inte att jag kan lägga ut mer än såhär då jag fortfarande diskuterar utgivningen med några förlag, men om många gillar det de hör ökar chanserna att boken snart kommer ut i handeln.

Kram Pia 
 

Läs hela inlägget »

Nu får det bära eller brista. I morgon postar jag mitt barnboksmanus till Bonnier Carlsens stora manustävling. Det finns kanske en anledning till att jag skrev manuset, men aldrig tog mig i kragen att skicka in det till något förlag så att det blev liggandes orört i datorn väldigt länge. För det är en mycket förmånlig tävling. Vinnaren får 100.000 kr och ett barnbokskontrakt med ett av Sveriges största förlag.

Oavsett hur det går i tävlingen hoppas jag att 2020 blir mitt författarår. Jag har haft många chanser som gått mig förbi för att jag inte tagit dem. Kom ju både tvåa och trea i Harper Collins författartävlingar för några år sedan. Har blivit tillfrågad av flera förlag om jag vill bli utgiven hos dem, men sagt att jag inte har något som är tillräckligt bra.

Så feg jag har varit. Det är slut på fegheten nu! I morgon är det jag som går till brevlådan och postar mitt manus.

Tar du också chansen att vara med i tävlingen? Du hittar all information här:

Bonnier Carlsens manustävling

Kram Pia 

Läs hela inlägget »

De senaste veckorna har det gått en fantastisk miniserie i fem delar på SVT som heter Din hjärna med Anders Hansen som är överläkare i psykiatri. Jag har tittat på vartenda avsnitt med stort intresse och tänkt: Det där kan vi dra nytta av när vi skriver.

Det fjärde avsnittet i serien heter Vår sociala värld och där berättar Anders Hansen om en massa spännande saker som fick min hjärna att genast börja dra paralleller till skrivandet och ännu fler tankar fick jag när jag såg femte och sista avsnittet som heter Lika men unika.

Låt mig förklara.
 

Läs hela inlägget »

Hej alla nya läsare, varmt välkommen hit.

Jag heter Pia Lerigon och skriver denna blogg för att jag vill hjälpa andra. Det finns inget vinstintresse i min blogg eller podd och den har ingen reklam.

Jag började skriva bloggen för att strukturera upp och komma ihåg all den information jag läste i alla de amerikanska skrivarhandböcker som jag plöjt igenom under åren. Först tänkte jag att ingen skulle läsa mina inlägg för de är väldigt långa och omfattande. Så fel jag hade. Bloggen vänder sig till alla som skriver och vi skrivande människor älskar att läsa, så längden på blogginläggen var tydligen inget problem.

Bloggen har en ständigt uppåtgående trend med läsare, trots att jag sällan lägger ut nya inlägg. I dags dato har jag 9.000 unika besökare varje månad och det fortsätter uppåt.

En dag hörde Johannes Vivers av sig och sa att vi skulle starta en podd med samma inriktning som bloggen. Jag sa: Du är inte klok! Men han stod på sig så det blev podden Skrivdrömmar. Vi har timslånga avsnitt men lyssnarna älskar dem ändå.

I dag är vår podd Skrivdrömmar uppe i 40.000 unika lyssningar.

År 2017 vann min blogg Svenska Skrivbloggpriset för Sveriges bästa skrivblogg på Bokmässan framröstad av författarna själva. Och min och Johannes podd Skrivdrömmar fick ett hedersomnämnade som Sveriges bästa skrivpodd i samma tävling. Det var enda gången denna tävling hölls, men det gav oss en indikation om hur populär bloggen och podden faktiskt är bland skrivande människor.

På årets bokmässa blev jag stoppad av många författare och skrivpedagoger som jag inte träffat förut men som ville berätta för mig att de använt sig av i min blogg eller podd när de skrivit sina böcker. Flera personer sa att de tipsat om min blogg på skrivutbildningen de går och att den numera används i undervisningen. Det var till och med några skrivlärare som kom fram till mig och erkände att de använde sig av råden i min blogg i sin undervisning.

Det är fantastiskt roligt och det är alla dessa solskenshistorier som driver mig att fortsätta skriva min blogg och spela in min och Johannes podd. 

Så varmt välkomna alla nya läsare och lyssnare. 

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Vill du ha ETT förlag, eller vill du ha RÄTT förlag?

Det är inte alla författare som har privelegiet att kunna välja och vraka bland förlagen, så visst kan det vara frestande att som författare ta "det förlag man får" och vara överlycklig över förlagskontraktet.

Inget fel i att vara överlycklig över ett förlagskontrakt, men ibland är det bättre att inte få ett förlag alls än att få FEL förlag. Jag har hört många skrämmande historier där det blivit fel och jag tänkte dela med mig av några av dessa historier.

Naturligtvis är det svårt att få allt hos ett förlag, men jag vill att du ska vara medveten och inte gå in i ett samarbete i blindo. För det handlar om ett samarbete mellan dig och förlaget. Precis som du har önskemål på förlaget kommer förlaget ha önskemål på dig. Ett förlagskontrakt är ett givande och ett tagande.

Alla förlag tar en risk när de ger ut en bok och att många förlag går back på sin verksamhet, så var ödmjuk inför det faktum att någon tror på din bok så mycket att de vill satsa på dig och ditt manus. Ha förståelse för att förlaget inte bara kan ge och ge, utan även kräver något i gengäld. Det betyder dock inte att du ska ge bort för mycket.

Med det sagt vill jag gå igenom några av de vanligaste fällorna och hur du som författare undviker dem.
 

Läs hela inlägget »
Får man skriva hur som helst? Ja, den frågan utkristalliserade sig i gruppen Författare på FB efter att en person delat med sig av ett textutdrag ur boken Vi for upp med mor av Karin Smirnoff.

Karin Smirnoff bryter nämligen mot många av de skrivregler som annars är vedertagna bland författare; som att man använder talstreck eller citattecken vid dialog och skriver egennamn med stor bokstav. Det kan tyckas självklart för de flesta, men Karin struntade i dessa skrivregler.

Ett annat vanligt skrivråd är att man bör vara försiktig med dialekt eftersom läsarna annars har svårt att hänga med. Hela Karins bok är skriven med en tydlig norrländsk dialekt. Karin själv är från Piteå, någon i gruppen tyckte sig känna igen Tornedalsbruket att sätta samman för- och efternamn i ett enda långt ord. Jag som är från Stockholm hängde inte riktigt med, vilket visar att risken att bli missförstådd finns.

Så frågan är: Får man göra såhär som författare? Är det tillåtet att skriva hur som helst och strunta helt i grammatik, skiljetecken, stor och liten bokstav och allt det där andra som lärs ut på skolor och författarkurser?
 
Läs hela inlägget »

Nu äntlligen är den här!

Johanne Vivers debutroman Dagen F

I går var det releasefest på en restaurang i Stockholm och jag lyckades naturligtvis knipa ett ex som nu ligger signerad och fin på mitt skrivbord.

Ni som följer vår podd vet om att det varit en del strul med böckerna - de "försvann". Det visade sig att Förlagssystem bytt IT-system och inte hunnit få in böckerna i systemet så de var i själva verket aldrig försvunna. Skönt det. Däremot kan det fortfarande vara vissa problem att köpa boken i nätbokhandeln, men håll utkik - den bör dyka upp vilken dag som helst.
 

Läs hela inlägget »

I april skrev en person i FaceBook-gruppen Författare på FB skrev att han läst en fantastisk bok: Allt jag fått lära mig av Tara Westover. Och omedelbart kände jag:

Den där boken kommer att bli en bestseller!

Jag håller på med min egen studie av bästsäljande böcker och har läst flera forskningsrapporter och studerat en mängd megabästsäljande böcker för att se vad de har gemensamt. Jag hade ännu inte läst Allt jag fått lära mig av Tara Westover - ändå kände jag starkt att boken skulle bli en bestseller.

Varför?

Jo, en megabestseller är en bok som säljer i mångmiljonupplagor världen över, som svävar upp på topplistorna från en dag till en annan och tar läsarna med storm. Det är en bok som de flesta hört talas om och som får så stor inverkan att de på ett eller annat sätt påverkar samhället. 

För att en bok ska lyckas bli en sådan mega bestseller krävs att ett antal faktorer är uppfyllda.

  • För det första måste boken vara välskriven, tilltala läsarna och få dem att vända blad. Jag förstod av den här killens upprymda beskrivning av boken att den uppfyllde detta kriterium.
  • För det andra måste boken ligga rätt i tiden.  Jag läste baksidestexten och boken är en självbiografi om att växa upp i en familj som förbereder sig för domedagen och prepperskulturen har vuxit sig allt starkare de senaste åren. Alltså låg den rätt i tiden.
  • För det tredje måste boken snappas upp av de stora förlagen med muskler att marknadsföra den på rätt sätt. I sitt hemland USA är boken utgiven av Random House Publishing Group som är ett världens största förlag och boken hade redan seglat upp på bästsäljarlistorna i USA och sålts till 26 ländar, varav ett var Sverige. Här ges boken ut av Natur & Kultur som är ett de stora förlagen i Sverige. 
  • För det fjärde måste boken bli en snackis. Kort efter att jag uppmärksammat boken var det flera kända författare som började twittra om att de läst boken.
De fyra viktiga faktorerna för en mega-bestesller är därmed uppfyllda och jag beställde boken från nätbokhandeln, mycket spänd på vad det var jag skulle få läsa.

Och WOW! säger jag bara. Vilken bok.
 
Läs hela inlägget »

Går det att förutspå vilken bok som blir nästa stora bestseller? Den frågan brottas jag med just nu.

Många hävdar: Nej!

Som analytiker ger jag mig inte så lätt. Vi människor försöker förutspå det mesta och vi lyckas med varierande framgång.

Meteorologerna har inte alltid rätt om vädret men de blir allt bättre och om vi inte trodde på deras spådomar skulle vi inte lägga så mycket energi på att studera väderleksrapporterna.

Naturligtvis spelar det stor roll om de försöker spå morgondagens väder eller vädret om ett halvår. Vi är rätt övertygade om att de har rätt om vädret senare under dagen. Att en meteorolog redan nu i mars lyckas pricka in att vädet på midsommarafton blir strålande skulle få de flesta av oss att tvivlande skaka på huvudet, men samtidigt hoppfullt hålla tummarna.

Ju längre fram i tiden vi försöker sia, desto svårare blir det att pricka rätt - helt enkelt för att de olika alternativ som kan hända ökar exponentiellt ju längre tiden går. Om vi i dag har 2 möjliga alternativ, så har vi imorgon 4 möjliga alternativ, dagen efter det 16 möjliga alternativ och så vidare. Vår gissning om vilket alternativ som är det rätta blir alltså sämre ju längre framåt i tiden vi försöker spå.

Vad gäller då för böcker? Går det på förhand att pricka in vad som blir framtidens bestseller? Det ska jag prata om i detta blogginlägg.
 

Läs hela inlägget »

Det är få som har möjligheten att skriva på heltid. De flesta av oss gör det på sin fritid. Vi sitter helger, kvällar och nätter och kämpar med våra berättelser, eller så går vi upp tidigt på morgonen för att hinna skriva innan vi åker till jobbet. Många har hittat sätt att skriva under resan till jobbet - det har aldrig jag kunnat göra eftersom jag är så åksjuk. Tänka ut nästa kapitel kan jag dock göra på bussen. 

Oavsett när vi väljer att skriva måste vi försaka något. 

Min svärmor tyckte jag var hemskt osocial när jag hellre satt och skrev på min bok än umgicks med makens alla släktingar och det ligger naturligtvis något i det. Samtidigt var det ju inte mig de kom för att träffa - det har jag svårt att tro, ingift som jag är. Jag tryckte upp tio exemplar av boken och gav den ena till min svärmor när hon fyllde år och numera får jag skriva hur mycket jag vill. 

TV:n är en klassiker. Hur många här hinner titta på tv? Jag gör det sällan, men veckans höjdpunkt är just nu The Curse of Oak Island på History Channel. Det är typ så mycket tv som jag hinner titta på. 

En annan sak jag försakar är städningen. Ja, ni hörde rätt - detta lördagsnöje som jag ägnade mig åt år ut och år in har jag nu släppt nästan helt. Jag bestämde mig för att bli den som "hjälper till" hemma, för det hör man ju hela tiden - att det är viktigt att ALLA hjälper till.

Så numera städar ingen. 

Det verkar dock inte gå någon nöd på familjen. Min make tycker jag är mycket trevligare nu för jag gnäller ju inte längre på att han inte städar.

Min dotters klasskamrater älskar att vara hemma hos oss och svaret fick jag i höstas när en nioårig flicka utbrast (till min dotter, jag råkade bara befinna mig i närheten):

Jag älskar att vara hemma hos dig. Din mamma lagar alltid så god mat (färdiglagade pannkakor som man värmer i mikron - ännu en sådan där förenkling av tillvaron som gör att jag hinner skriva mer), man får alltid glass efter maten och det är alltid stökigt här.

Katterna däremot har svårt att få plats på skrivbordet och roar sig med att putta ned alla papper på golvet.

Så i dag bjuder jag på en bild från familjens arbetsrum ... Alltid kan jag väl inspirerara någon.
 

Kram Pia
Läs hela inlägget »

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter