I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om kritik. Detta fruktansvärda, underbara ord.

Hur ska man hantera positiv kritik och hur undviker man att ödeläggas av negativ sådan? Vi hjälper dig att förstå varför vi reagerar som vi gör och hur man kan tänka för att bli bättre på att ta kritik, oavsett vad den består i.

Vi utgår från Pias modell att det finns tre olika stadier de flesta av oss går igenom:

  1. Förnekelsefasen
  2. Hopplöshetsfasen
  3. Aha-fasen


Knepet är att så snabbt som möjligt ta sig till tredje fasen och hoppa över förnekelsen och den mycket jobbiga hopplöshetsfasen. Vi ger tips på hur man gör rent praktiskt och pratar om hur vi själva hanterar kritik.

Lyssna på vårt poddavsnitt här: Hur hanterar man kritik?

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »
Bilden ovan är bara till låns. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in den. Bilden ovan är bara till låns. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in den.

I dag skickade jag iväg manuset till min romantiska komedi Konsten att flirta som en gudinna till agenturen. Lena har bekräftat att mejlet kommit fram. Nu är det bara att vänta och hålla tummarna att agenturen älskar min berättelse och tror så mycket på mig som författare att de vill dela den här resan med mig.

Jag skriver agenturen, för jag har bara skickat manuset till Lena Stjernström på Grand Agency. Skälet till detta är flera: 

1) Agenturerna uppskattar om du skickar till en i taget och inte alla på en gång.

2) Jag fick fin kontakt med Lena när jag intervjuade henne för min och Johannes Vivers podd Skrivdrömmar.

3) Jag fick idén till min romantiska komedi när jag läste Henrik Fexeus böcker Alla får ligga och Konsten att läsa tankar och fick okej från Henrik att använda mig av hans böcker i min berättelse. Henrik har Grand Agency som sin agentur och jag tror det finns synergieffekter att vi har samma agentur.

Därför lovade jag Lena första tjing att läsa manuset. Nu sitter jag här och håller tummarna att hon ska gilla det.

För dig som undrar vad boken handlar om kommer här den tänkta baksidestexten, så som den ser ut just nu:

Emely Vinge Falk är antagligen Stockholms mest ofrivilliga singel. Hon har väldigt svårt att acceptera att hon är 34 år och frånskild. Bästa vännerna Tessie och Kråkan bestämmer sig för att hjälpa Emely på traven. De laddar ned dejting-appen Tinder på hennes telefon. Om hon inte gör som de säger publicerar de en hysteriskt rolig, men högst komprometterande, film om henne på YouTube.

Emely har inget annat val än att ge sig ut i dejtingträsket. Tessie och Kråkan inser snart att Emely troligtvis är sämst i världen på att flirta, hon är helt enkelt hopplöst omedveten om att killar tittar efter henne och vilka signaler hon själv sänder ut. Men skam den som ger sig. Tessie och Kråkan ger Emely stränga order om att läsa boken ”Alla får ligga” och göra exakt som där står. Men är det någon som missförstår råden i denna utomordentliga dejtingmanual är det förstås Emely.

Det gör inte saken bättre att Emely tampas med sina allt hetare, fullständigt förbjudna och totalt förvirrade känslor för den unga artisten Antonio och den äldre kollegan David. Mäklaren Mathias visar sig ha dolda sidor och Emelys ex-make Matte har helt klart något fuffens för sig. Och sedan var det ju alla dessa män på Tinder ...


Om du undrar över bilden ovan så är den bara till låns. Jag ramlade över den av en slump och blev förälskad i den för kvinnan ser precis ut som jag tänkt mig min huvudperson Emely när hon är ute och dansar hela natten i ett somrigt Stockholm iklädd sin nya röda klänning. Jag vet inte vem som tagit bilden eller i vilket syfte, men hoppas att den är till salu. Kanske mitt blivande förlag älskar den lika mycket som jag och köper in bilden av fotografen.

Att jag skickade manuset just idag och inte förra veckan när jag var klar beror på att jag använder mig av "date selection", ett kinesiskt gammalt knep för att hitta rätt tidpunkt att göra viktiga saker. Idag fanns en bra tidpunkt för framgång, tiden var perfekt med dagen, tid och dag är dessutom positiva för just mig, dagen är dessutom "grasp" (fritt översatt - ta chansen och fånga tillfället) och har en ovanlig "heaven rare chi" som är extra gynnsamt. Därtill var det långhelg förra veckan och det är dumt att skicka in något när alla är på semester för då hamnar mitt mejl nederst i mejlboxen. Det sista har bara med sunt förnuft att göra :)

Håll tummarna nu för att agenturen gillar mitt manus och att den kommer ut i bokhandeln lagom till nästa sommar. 

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Under helgen var jag på Klimatriksdagen 2018 för att lära mig mer om klimat- och miljöfrågor och vad jag själv kan göra för att mina barn och barnbarn ska få växa upp på denna underbara planet. Ja, risken är rätt stor att stora delar av jorden om sisådär 30-50 år ligger under vatten om vi inte ändrar vårt sätt att leva idag. Men vad kan vi som enskilda individer göra?

Det visade sig finnas hopp om framtiden, vilket jag ska berätta mer om i ett annat blogginlägg om en kommande bok som heter Hoppet, men idag tänkte jag prata om boken Permakultur! Framtiden i din trädgård av Ylva, Johan och Siri Andersson som jag köpte under dessa dagar.

Jag har inte läst hela boken än, men jag har börjat och den är mycket intressant.

Permakutlur handlar om att skapa ett ekosystem i sin trädgård, sin blomkruka eller det landutrymme man nu har till sitt förfogande. Jag som har trädgård fann det otroligt spännande. Dels gillar jag det lite vildvuxna men tänk om det funkar och jag slipper rensa ogräs i framtiden, vilken lycka. Tydligen är det en del jobb i början att skapa sitt ekosystem men när det väl kommer igång sköter det sig själv, mer eller mindre i varje fall. 

Framför allt handlar permakultur om att leva i symbios med naturen, att inte ta ut mer än man ger tillbaka och att ens trädgård inte ska behöva tillförsel av näringsämnen utifrån och inte heller resultera i avfall. Man ska helt enkelt ta tillvara på allt i trädgården och låta det gå runt i ett evigt kretslopp.

När allt kommer omkring är det så vi måste leva om vi inte ska förstöra livsbetingelserna för såväl oss själva som personer och art, men även för alla andra däggdjur. Det är nämligen inte bara människan som riskerar att utplånas om sisådär 150 år om vi inte gör något idag utan alla däggdjur. 

Du kanske tänker att det är dumt att begränsa tänket till en trädgård och det håller jag med om. Det här är något vi måste genomföra på global basis, men varför inte börja med din trädgård? Det är trots allt så vi lär oss hur vi lever i symbios med ekosystemet och kretsloppet och det är en bra grogrund för att sprida kunskapen vidare.

Jag kan varmt rekommendera denna bok som är lättläst, kul och spännande, full med trevliga illustrationer och inga krav på att man måste göra allt på en gång.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om Aristoteles dramaturgi. Det sägs nämligen att han är den västerländska strukturens fader.

Men vad var det egentligen han sa?

Det visade sig vara ytterst intressant. Väldigt mycket som jag trodde var moderna påhitt tänkte Aristoteles redan för 2.300 år sedan. Och treaktsstrukturen, som sägs härstamma från honom, nämner han inte alls. I varje fall inte i den version av hans bok Om diktkonsten som jag eller Johannes har läst. Däremot sa han så mycket annat som väckte min nyfikenhet.

Följ med på detta mycket spännande jublieumsavsnitt av podden Skrivdrömmar.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

I dagens poddavsnitt pratar jag och Johannes Vivers om hur man skriver dialog. 

Som vanligt delar vi med oss av en rad praktiska tips. Jag tar mina tips som vanligt från alla böcker jag läst och Johannes googlar och hittar en massa nya vinklingar. 

Johannes berättar även om sitt manus Dagen F som han skickade till agenturerna i julas. Hur har det gått? 

Vi ber om ursäkt för att ljudet när Pia pratar ibland faller bort. Det har varit ovanligt stora tekniska problem med ljudkvaliteten i just det här avsntittet och stackars Johannes har slitit sitt hår. 

Kram Pia

Läs hela inlägget »
dikt av Sanna Ivarsson dikt av Sanna Ivarsson

Idag ska jag prata om att skriva poesi, dikter, lyrik eller vers som det också kallas. Många är kallade att skriva poem, endast ett fåtal uppmärksammas för sin diktkonst.

Sanna Ivarsson är poeten som imponerar - åtminstone på mig. 

Hennes dikter är korta och koncisa, men rymmer så mycket känslor att jag jag inte förvånas om hon en dag citeras lika flitigt som Karin Boye med sin dikt ja, visst gör det ont när knoppar brister.

Sanna Ivarssons poesi får mig att längta efter mer. Som tur var finns det en bok: Pieces of my heart som du kan köpa direkt av Sanna eller beställa via Internetbokhandeln.

Hur gör man då när man skriver poesi? Låt oss ställa frågan till Sanna.
 

Läs hela inlägget »

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om research.

Måste man göra research? Är det någon skillnad om man skriver en fackbok eller en skönlitterär bok och finns det några genrer som slipper göra research?

Vi pratar även om gräv där du står, vad vi lägger i begreppet och vad det har med research att göra.

Vi ger tips på hur man praktiskt går tillväga när man gör sin research och ger exempel från hur vi själva har gjort.

Dessutom redovisar vi resultatet av Pia och Johannes utekväll där Pia - i researchsyfte - skulle ragga på okända män.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Här kommer ett roligt och högst ovetenskapligt test som svarar på frågan om du är en outliner eller en organic writer, det vill säga om du skriver planerat eller organiskt eller om du hamnar någonstans mitt emellan dessa båda extremer. Dessutom får du tips på hur du kan avhjälpa de problem som brukar vara vanliga för respektive författartyp.

Jag har tagit fram testet helt själv, men utgått från de tankar som finns i Steven James bok Story trumps structure. Synpunkter på testet mottages gärna. Mycket nöje!
 


Nedan följer fem frågor. Svara så gott du kan. Räkna därefter ihop poängen för samtliga frågor och läs svaret som beskriver vilken typ av författare du är.

Läs hela inlägget »

I tisdags var det bokrelease på Norstedts för  Annika Estassys nya feelgood-roman Gröna fingrar sökes.

En natt för tre år sedan drömde Annika Estassy om en kvinna som sa: När ska du skriva min berättelse!

Det var upptakten till boken Gröna fingrar sökes som handlar om vänskapen mellan en ung och en gammal kvinna som har många olikheter men också en hel del gemensamt.

Det är så roligt att få höra författaren berätta om sin bok för det gör mig alltid så sugen på att läsa mer. Det här låter som en underbar bok och omslaget är dessutom väldigt mysigt.

Bokreleasen som sådan var fantastisk. Det bjöds på otroligt goda snittar och fruktspett. Mums. Dessutom träffade jag både författarvänner och stiftade nya bekantskaper.

Stort grattis Annika.

Kram Pia

PS! Vill du se bilder från leasen så klicka på läs hela inlägget :)

Läs hela inlägget »

Ljudboksgalan var i måndags. Jag är så sent ute om att skriva om den och alla har säkert redan hört vilka som vann i de olika kategorierna. Därför tänker jag ge min högst personliga vinklig på ljudboksgalan så att alla ni som inte var där får veta EXAKT hur det går till på en gala ;)

(För er som inte vet så är ljudboksgalan en gala som Storytel anordnar för att hylla ljudböckerna och priser går till författare och uppläsare samt i några kategorier till.)

För att få gå på ljudboksgalan är man tvungen att bli inbjuden. Jag fick frågan om jag ville komma. Vilken ära.

Det var min nära vän Frida Arwen Rosesund från Mörkersdottirs förlag som hade en biljett över och undrade om jag ville följa med. 

Så vad gör man då på en ljudboksgala? 
 

Läs hela inlägget »

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter