Här kommer ett roligt och högst ovetenskapligt test som svarar på frågan om du är en outliner eller en organic writer, det vill säga om du skriver planerat eller organiskt eller om du hamnar någonstans mitt emellan dessa båda extremer. Dessutom får du tips på hur du kan avhjälpa de problem som brukar vara vanliga för respektive författartyp.

Jag har tagit fram testet helt själv, men utgått från de tankar som finns i Steven James bok Story trumps structure. Synpunkter på testet mottages gärna. Mycket nöje!
 


Nedan följer fem frågor. Svara så gott du kan. Räkna därefter ihop poängen för samtliga frågor och läs svaret som beskriver vilken typ av författare du är.

Läs hela inlägget »

I tisdags var det bokrelease på Norstedts för  Annika Estassys nya feelgood-roman Gröna fingrar sökes.

En natt för tre år sedan drömde Annika Estassy om en kvinna som sa: När ska du skriva min berättelse!

Det var upptakten till boken Gröna fingrar sökes som handlar om vänskapen mellan en ung och en gammal kvinna som har många olikheter men också en hel del gemensamt.

Det är så roligt att få höra författaren berätta om sin bok för det gör mig alltid så sugen på att läsa mer. Det här låter som en underbar bok och omslaget är dessutom väldigt mysigt.

Bokreleasen som sådan var fantastisk. Det bjöds på otroligt goda snittar och fruktspett. Mums. Dessutom träffade jag både författarvänner och stiftade nya bekantskaper.

Stort grattis Annika.

Kram Pia

PS! Vill du se bilder från leasen så klicka på läs hela inlägget :)

Läs hela inlägget »

Ljudboksgalan var i måndags. Jag är så sent ute om att skriva om den och alla har säkert redan hört vilka som vann i de olika kategorierna. Därför tänker jag ge min högst personliga vinklig på ljudboksgalan så att alla ni som inte var där får veta EXAKT hur det går till på en gala ;)

(För er som inte vet så är ljudboksgalan en gala som Storytel anordnar för att hylla ljudböckerna och priser går till författare och uppläsare samt i några kategorier till.)

För att få gå på ljudboksgalan är man tvungen att bli inbjuden. Jag fick frågan om jag ville komma. Vilken ära.

Det var min nära vän Frida Arwen Rosesund från Mörkersdottirs förlag som hade en biljett över och undrade om jag ville följa med. 

Så vad gör man då på en ljudboksgala? 
 

Läs hela inlägget »

Hur skriver man humor?

H-U-M-O-R

I dagens poddavsnitt pratar jag och Johannes Vivers om den svåra konsten att skriva humoristiskt och få andra att skratta åt samma sak som du själv gör. Humor är svårt, för vi har alla olika preferenser på vad som är kul och det är ännu svårare att få ned det i skrift.

Själv har jag varit på Halmstadrevyn och träffat gamla spexvänner från min tid i spexet på Högskolan i Halmstad. Jag pratade med manusförattare, skådespelare och regissör om hur man skriver humor.
 


Det finns mycket att lära genom att titta på spex, revyer, farser, stand up comedy, sitcom, humorserier och komedier. För att inte tala om att läsa böcker av författare som du tycker skriver roligt.

Johannes har som vanligt letat på nätet och hittat många bra tips om hur man skriver humoristiskt. Eftersom vi båda skriver böcker där vi hoppas att våra läsare ska få sig ett gott skratt (eller åtminstone dra på smilbenen) så delar vi även med oss av några exempel från det vi själva skrivit.

Dagens poddavsnitt hittar du här: Hur skriver man humor?

Hoppas du får dig ett skratt.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »

Hur sjutton ska jag börja mitt manus?

Den frågan har du säkert ställt dig många gånger och det är inte konstigt för det är viktigt att början blir bra så du lockar såväl förlagen som läsarna. Det finns enormt många krav på en bra början. Inte nog med det - du måste dessutom välja helt rätt öppningsscen, den som är den perfekta för just din berättelse.

Som tur var har jag ett fantastiskt knep som hjälper dig att hitta den perfekta början på din bok. 

I dagens poddavsnitt av Skrivdrömmar kommer jag och Johannes Vivers att diskutera det här knepet och hur du gör för att hitta den perfekta början på din bok.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Varför har en skrivarpodd ett avsnitt om kroppsspråk? Vad har kroppsspråk med skrivandet att göra?

Allt, säger jag. Kroppsspråket är vår tysta kommunikation, den vi gör utan ord. Men bara för att den saknar ord, betyder det inte att vi kan utesluta kroppsspråket när vi skriver skönlitterära romaner.

Om vi utesluter mimik och kroppsspråk kan läsarna bara utgå från karaktärernas dialog och orden som sägs där är bara en liten del av allt som berättas. Hur det sägs är precis lika viktigt för förståelsen av budskapet.

Om du hoppar över kroppsspråket finns det en stor risk att dina läsare missuppfattar eller inte förstår sig på dina karaktärer. 

Därför är kroppsspråket viktigt.

I dagens avsnitt av podden Skrivdrömmar pratar jag och Johannes Vivers om vikten av att ta med kroppsspråket när du skriver. Vi ger tips om hur du kan lära dig mer om kroppsspråk, vilka böcker du kan läsa och bra övningar du kan göra. Vi diskuterar hur kroppsspråket kan variera mellan olika länder och Johannes ger en del roliga exempel från Frankrike. Vi avslöjar hur du kan se på en person om hen tänker tillbaka på en verklig händelse eller en fabulerad händelse och mycket, mycket mer.

Dessutom utmanar Johannes mig om att göra en högst spektakulär research gällande det här med kroppsspråk.

Kram Pia

Läs hela inlägget »

Jag kan fortfarande inte fatta det, men jag är numera EXPERT.

I alla fall om man får tro Kerstin Önnebo som har podden Skrivarpodden - Sveriges bästa skrivpodd enligt en tävling på årets bokmässa.

Min och Johannes podd Skrivdrömmar fick ett hedersomnämnande i samma tävling, men blev som sagt slagna av Skrivarpodden med sina över hundra avsnitt. Det förstår vi så väl.

Det var för övrigt under årets bokmässa som jag träffade Kerstin för första gången. Hon har lyssnat på min och Johannes podd och gillar det vi gör. Därför frågade hon om jag ville bli en av hennes experter.

Nu utalar jag mig då och då på Kerstin Önnebos FB-sida Skrivarpoddens grupp som en av gruppens experter. Det känns jättestort. 

Kul initiativ från Kerstin och roligt att vi kan samarbeta.

Kram Pia
 

Läs hela inlägget »
Copyright: Pia Lerigon Copyright: Pia Lerigon


Dagens blogginlägg är en önskeblogg. Flera läsare har nämligen hört av sig och önskat att jag skriver ned de råd Johannes och jag ger i Skrivdrömmars poddavsnitt om följebrev.

Inför poddavsnittet intervjuade jag en rad förläggare om vad de vill ha ut av ett följebrev. Jag pratade med:

 • Torsten Larsson, förläggare på Safaro förlag. Torsten lämnade tyvärr jordelivet kort efter min intervju. Anders Nyman skrev några minnevärda ord om Torsten i Boktugg den 21 juli 2017. Torsten var en välkänd egenutgivare som i många år kämpade för att höja statusen på egenutgivna böcker i Sverige. På sitt förlag Safari gav han främst ut barnböcker, men även antologier och läromedel. Han lämnade oss alldeles för tidigt och det är med tårar i ögonen jag skriver dessa rader.
 • Ewa Åkerlind, förläggare på Ordberoende förlag. Ewa ger ut skönlitteratur, biografier, facklitteratur och novellsamlingar. Den gemensamma nämnaren är böcker som berör. Idagsläget är ett 20-tal författare utgivna på Ordberoende förlag, förutom alla dem som varit med i någon av förlagets novellsamlingar. 
 • Malin K Eriksson, förläggare på Bankeryd Bok & Kultur. Malin är egenutgivare och ger bara ut sina egna böcker. Efter att jag gjorde intervjun med Malin har hon lagt förlaget vilande. Det intressanta med Malins förlag är att hon trots detta får in massvis av manus från hoppfulla författare. 
 • Hans-Olov Öberg, förläggare Southside Stories som tidigare gick under namnet Kalla Kulor förlag. Förlaget ger ut deckare, thrillers, popkultur och samhällsdebattböcker. I dagsläget har de ett 30-tal utgivna författare. Hans Olov berättade att förlaget får in ca 500 manus om året från hoppfulla författare som skickar in på vinst och förlust.
 • Helena Jansson Icardo, redaktör på HarperCollins Nordic. HarperCollins är ett av världens största bokförlag med en bred utgivning inom skönlitteratur, barnböcker, kokböcker, hälsa och biografier. Dotterbolaget HarperCollins Nordic ger ut över 1.100 titlar per år på svenska, norska, danska och finska. 
 • Sahar Tarakemeh, redaktionskoordinator på Bonnier Carlsen barn- och ungdomsboksförlag. Bonnier Carlsen fick sitt namn 1993 vid en sammanslagning av dåvarande Bonniers Juniorförlag och Carlsen if, men Bonniers har gett ut böcker för barn och unga ända sedan slutet av 1800-talet. Idag ger förlaget ut omkring 120 nya titlar per år. 

Här kommer sammanställningen av dessa personers råd om hur du skriver det perfekta följebrevet.
 
Läs hela inlägget »

GOTT NYTT ÅR!

Igår på nyårsafton 2017 släppte Johannes och jag vårt 24:e avsnitt i podden Skrivdrömmar.

Dagen till ära pratar vi om litterära agenturer och agenter och du kommer få veta allt som du någonsin har velat veta om agenternas spännande värld.

Inför podden intervjuade vi sex litterära agenter och två författare, där den ena författaren har en svensk agentur och den andra författaren har en utländsk agentur.

Vi diskuterar saker som:

 • Skillnaden mellan att ha en förlagsagentur och en fristående agentur.
 • Hur får man en litterär agent?
 • När kan man få det?
 • Är agenturerna intresserade av aspirerande författare?
 • Vad tar de betalt? 
 • Vad är vanligaste felet författare gör när de skickar in sina manus till agenturerna?
En av agenturerna som nämns flera gånger i avsnittet heter naturligtvis Nordin Agency och inte Nordic Agency. Jag ber om ursäkt för denna miss. Jag vet mycket väl vad de heter och förstår inte hur jag kunde säga fel. 


Stort tack till alla som hjälpte till och gjorde det här avsnittet möjligt:

 • Lena Stjernström, Grand Agency.
 • Christine Edhäll, Ahlander Agency.
 • Maria Enberg, Enberg Agency.
 • Anna Frankl, Nordin Agency.
 • Tor Jonasson, Salomonsson Agency
 • Marthina Elmqvist, Ophelia Publishing
 • Mariette Lindstein, författare till Dimön-trilogin
 • Sara Lövestam, författare till ett flertal böcker och vinnare av Bok-SM
 • Även tack till Johanna Kinch på Hedlund Agency som skulle ha varit med i podden, men som blev tvungen att resa till USA i ett jobbuppdrag.


Kram Pia

Läs hela inlägget »

Hitta på bloggen

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter